Dăncilă şi Iohannis, întâlnire crucială, la Cotroceni. Care a fost miza discuţiei

 

Premierul Viorica Dăncilă a avut, astăzi, o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Potrivit Guvernului, discuţia a abordat "aspecte legate de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, atât în ceea ce privește stadiul pregătirii dosarelor și a temelor de interes, cât și referitor la aspectele tehnice, de infrastructură și program".UPDATE 12:05 - Potrivit unui comunicat al Guvernului, discuţiile s-au purtat pe marginea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

"Astăzi, 18 aprilie, Prim-ministrul României Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu Președintele Klaus Werner Iohannis, în cadrul căreia au fost abordate aspecte legate de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, atât în ceea ce privește stadiul pregătirii dosarelor și a temelor de interes, cât și referitor la aspectele tehnice, de infrastructură și program. Au fost trecute în revistă prioritățile incluse în Programul de lucru al Președinției Române la Consiliul UE și s-a discutat pe marginea calendarului acțiunilor pe care Guvernul are în vedere să le organizeze în prima parte a anului viitor. În context, a fost evidențiat obiectivul României de a contribui, de o manieră constructivă, la definirea și promovarea interesului comun european, la asigurarea unității și coeziunii între statele membre precum și la reapropierea cetățenilor de Uniunea Europeană", arată Guvernul.

"Prim-ministrul a prezentat, totodată, principalele obiective pe care România și le va asuma, în calitate de viitoare Președinție a Consiliului UE, în raport cu o serie de dosare europene majore și a reafirmat angajamentul Guvernului de a contribui activ pe durata mandatului la identificarea unui consens, la luarea unor decizii importante cu privire la temele și dosarele aflate pe agendă, precum și nevoia de a asigura un răspuns adecvat la noile realități și provocări cărora Uniunea și statele membre trebuie să le facă față", subliniază sursa citată, într-un comunicat.

UPDATE 11:10 - Întâlnirea dintre Viorica Dăncilă şi Klaus Iohannis s-a încheiat, după aproximativ 40 de minute. Viorica Dăncilă a venit singură la discuții, spre deosebire de dățile trecute. Ultima întrevedere dintre cei doi a avut loc pe 15 mai, când au discutat despre memorandumul Executivului privind relocarea ambasadei României în Israel. Atunc, Dăncilă a fost însoțită de miniștrii Ana Birchall și Teodor Meleșcanu.

Președintele ar fi dorit ca întâlnirea să aibă loc marți, înainte de ședința de Guvern, pentru discuții privind posibila Ordonanță de Urgență pe care Executivul ar plănui s-o aprobe, însă prim-ministrul ar fi refuzat din cauza programului încărcat. Ulterior, cei doi au decis ca întrevederea să se desfășoare miercuri.

Klaus Iohannis ar fi întrebat-o pe Viorica Dăncilă dacă Guvernul urmează să dea OUG privind amnistia și grațierea.

Luni, liderul PSD, Liviu Dragnea, a infirmat zvonurile potrivit cărora Executivul ar da, în ședința de Guvern, această ordonanță, precizând că atât prim-ministrul, cât și ministrul Justiției, Tudorel Toader, l-ar fi informat că ele nu se susțin.

”I-am întrebat pe doamna premier şi pe domnul ministru al Justiţiei dacă există vreo intenţie de adoptare a unei OUG de graţiere pentru şedinţa de Guvern de mâine (marţi - n.r.). Amândoi au infirmat aceste zvonuri apărute în spaţiul public”, a declarat Dragnea, pentru Digi 24

O altă şedinţă de Guvern, joi: Acte normative care nu suportă amânare

Pe de altă parte, o altă şedinţă de Guvern va avea loc joi. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, a declarat că nu a existat în şedinţa de marţi a Guvernului vreun document care să vizeze amnistia sau graţierea, precizând că o nouă întrunire a Cabinetului Dăncilă va avea loc joi, deoarece sunt acte normative care "nu suportă amânare".

"Nu a fost în şedinţă de Guvern despre un act privind amnistia sau graţierea. O să fie şi joi şedinţă de Guvern. Ora nu v-o pot comunica. Tematica şi ordinea de zi o putem furniza exact în ziua şedinţei de Guvern în funcţie de avizele pe care le primesc actele care vin spre aprobare în şedinţa de Guvern", a afirmat la finalul şedinţei Executivului, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

Întrebat de ce sunt două şedinţe ale Executivului într-o singură săptămână, Nelu Barbu a răspuns: "Pentru că în această zi a fost adoptat un act foarte important, acea OUG venit de la Ministerul Mediului care nu suporta amânare şi s-a luat decizia să se facă această şedinţă pentru a se adopta acest act. Pe de altă parte, având în vedere că se apropie vacanţa parlamentară sunt acte normative care trebuie adoptate şi nu suportă amânare. În funcţie de avizele care vor veni, atunci joi vor fi incluse pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern."

Informaţii au apărut în spaţiul public potrivit cărora Guvernul ar vrea o OUG pentru pentru graţiere şi amnistie. Ar fi ultima săptămână în care Cabinetul Dăncilă ar putea emite ordonanţe de urgenţă, joi fiind ultima zi a sesiunii extraordinare, nemaifiind necesară convocarea Parlamentului pentru o adoptare ulterioară.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
DANIEL BOTOSER
18 Jul 10:22
ORDONANTA 55/2014 declarata NECOSTITUTIONALA de catre CCR isi ruleaza efectele .De ce PSD nu respecta CONSTITUTIA ?
Răspunde
0 0
DANIEL BOTOSER
18 Jul 10:20
ORDONANTA 55/2014 declarata NECOSTITUTIONALA de catre CCR isi ruleaza efectele .De ce PSD nu respecta CONSTITUTIA ?
Răspunde
0 0
mihai
18 Jul 01:43
Să-și ia și un DEX cu ea.
Răspunde
0 0
jack
18 Jul 13:39
5 nenea marc vezi ca scapi caii la vale ! înteleg ca, în general, oamenii cu bun simt te deranjeaza ! referitor la convocarea analfabetei la Cotroceni asa este elegant se numeste invitatie ! În rest, mai citeste si tu o carte mai vizioneaza un film bun si lasa hazanalele nu te mai uita la ele, caci, asa cum se vede îti dăuneaza grav neuronului unic pe care il ai.
0 0
marc
17 Jul 19:24
Nu mai mințiți bă atâta, nu mai dezinformați. Dăncilă nu a fost convocată, Mârlanul de la Cotroceni nu are puterea să oblige premierul să vină la Cotroceni când dorește el, căci nu e supusul său. A fost pur și simplu o INVITAȚIE. Dăncilă poate merge sau nu. L-a mai lăsat odată cu ochii-n soare pe pămpălău.
Răspunde
0 0
DanMi
17 Jul 18:43
Dancilă are programul încărcat?
Trebuie să se consulte cu Dragnea înainte.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?