Carmen Dan şi colonelul Paraschiv, audiere cu scandal: "Îmi asum faptele mele şi ale subordonaţilor"

 

Ministrul de Interne, Carmen Dan, şi Cătălin Paraschiv, șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, zis și ,,Fantoma albă” de la mitingul diasporei, au fost chemaţi astăzi în faţa Comisiei pentru Drepturile Omului din Parlament. Aceştia au ajuns în comisie la ora 11.00, au fost audiaţi o oră, iar încă de la început atmosfera de la audieri a fost una tensionată, după ce parlamentarii Opoziţiei le-au adresat acestora întrebări incomode. Totodată, a fost prezent la audieri şi Avocatul Poporului, Victor Ciorbea. După ce a plecat din comisie, Carmen Dan a declarat că a fost foarte atentă să nu depăşească cadrul instituţional, în răspunsurile pe care le-a dat şi a punctat: "Cred că trebuie să ne aplicăm în viitor şi pe legislaţia care reglementează adunările publice".

Spre finalul audierii, Dan a punctat că ar fi trebuit ca parlamentarii să fie interesaţi şi de jandarmi, nu doar de cetăţenii care au fost răniţi:

"Şi ca ministru, si ca om, mi se parea indicat ca in acesta comisia sa analizam problematica din dubla perspectaiva, si cu tristete va spun ca jandarmii nu fac obicetul acestei comisii, pentru violentele din piata, daca jandarmii si au depăşit‘ atributiile ramane de stabilit in ancheta, eu sunt convinsă ca vor suporta rigorile legii". 

Pe de altă parte, Carmen Dan a refuzat să spună ce secretari de stat din MAI erau în minister în noaptea protestului. Totodată, acesta a mai menţionat că ancheta internă a MAI a încetat după ce a fost demarată ancheta militară a Parchetului. 

"Atât timp cât avem instituţii abilitate care să stabilească dacă s-au încălcat sau nu s-au încălcat drepturile omului, eu ca ministru nu mă pot pronunţa, atât timp cât avem la Parchet în instrumentare acest caz. Pot însă să fac precizarea că ulterior datei de 10 august, cred că nu mă înşel dacă spun chiar a doua zi, la nivelul Jandarmeriei Române s-a declanşat o anchetă internă pentru verificarea eventualelor abateri de la conduita militară. Această verificare internă, în conformitate cu prevederile legale, s-a suspendat imediat ce Parchetul a început instrumentarea acestui dosar", a declarat Carmen Dan, în cadrul audierilor". 

În comisie a avut loc şi un schimb de replici între coloneLul Paraschiv şi Adriana Săftoiu:

"Da doamnă, vă confirm că cel care a dat cu bastoane este omul meu”, a spus Paraschiv. 

"De ce tipati?!, întreabă Săftoiu.

"Mă scuzaţi, sunt comandant şi am obiceiul să vorbesc tare", a replicat acesta.

În deschiderea şedinţei, Paraschiv a declarat că el îşi asumă ordinele date.

"M-aţi invitat în calitate de comandant, eu îmi asum toate faptele mele in calitate de comandant al brigăzii speciale. Imi asum toate faptele subordonatilor mele, dar de aici pana la a pune în cârcă colajul de imagini care circulă de o lună, este cale lungă", a spus colonelul Paraschiv. 

Scopul membrilor comisiei este acela de a stabili dacă la protestele organizate în data de 10 august au fost respectate drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. La discuţiile ar urma să ia parte și Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, precum şi directorul Institutului Român pentru Drepturile Omului, Adrian Bulgaru. Şedinţa Comisiei este programată să înceapă la ora 11.00. 

Reamintim că ministrul de Interne, Carmen Dan, a fost audiat în Parlament la 11 zile după abuzurile jandarmilor de la mitingul diasporei. Ministrul de Interne a venit la comisia de apărare însoțită de mai mulți șefi din Interne și de Raed Arafat. Laurențiu Cazan, coordonatorul acțiunii din Piața Victoriei, a explicat de ce unii jandarmii aveau numerele de identificare acoperite. Reorganizările sunt de vină. Din cauza lor, indicativele nu mai corespundeau. Carmen Dan a declarat că 10 jandarmi ar fi suspectați de violențe gratuite. De la comisia de apărare lipsește însă un personaj cheie: prefectul Speranța Clișeru, cea care a aprobat ordinul de evacuare a pieței. 

La finalul audierii, la care presa a asistat doar parţial, Carmen Dan a oferit câteva detalii legate de elemente strict organizatorice din ziua de 10 august. Astfel, ministrul de Interne a precizat că nu a vorbit în acea zi cu prefectul Capitalei şi că a fost informată despre evoluţia evenimentelor abia după ce a fost semnat ordinul de intervenţie pentru eliberarea Pieţei Victoriei. 

Carmen Dan a apreciat ca fiind un succes şi faptul că poliţia a descoperit arma furată de la femeia jandarm, la 10 zile după evenimente, o perioadă de timp considerată scurtă de către ministrul de Interne. Potrivit informaţiilor trunchiate funrnizate luni de către poliţişti şi procurori, arma se pare că a fost găsită chiar în locuinţa bărbatului reţinut cu exact o săptămână în urmă. 

Carmen Dan și Raed Arafat au participat la ședința de marți a Comisiei de apărare a Camerei Deputaților, în contextul solicitării liberalilor de a oferi explicații despre protestele violente din 10 august. Carmen Dan a venit la audieri împreună cu Laurenţiu Cazan, coordonatorul jandarmilor de la protestul din 10 august. Ministrul a explicat că deciziile operative nu au fost luate de ea şi că 10 jandarmi ar fi comis fapte penale.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Jan
18 Sep 14:09
Americanii nu se sperie de VORBE si nu baga ''glontzul pe tzeava'' asa cum isi imagineaza comunistoizii naraviti ! Pe american nu il sperii cu gargara si cu faptul ca te imbrincesti cu el ! Cind scoti cutitul, pistolul, batzul atunci se schimba lucrurile ! In america nu se PREMEDITEAZA ...
Dar cum se face ca dupa doua luni inca sint cautati ''cetatenii violenti'' ? Au plecat cumva la cazarmi sau sint in vacantze cu familia la mare ? ... cei batuti si gazati sint profesori, doctori, ingineri, muncitori, turisti, BUGETARI, copii, batrini, femei ... chiar pareau atit de periculosi si violenti pentru profesionistii din geandarmerie incit meritau tratamentul asta ???
Răspunde
0 0
Nu e obligatoriu sa-mi rspundeti,daca numai banuiti,vreau sigur
18 Sep 19:30
3 Dle Jan,vă văd mai răsărit,ce căutau muncitorii în piată,că dispora nu comunică decât cu intelectualii,cel mult cu multinationalele ?Muncitorii l-au dat glontului si pe Ceausescu ,acum nu le mai place social democratia .E treaba losi timpul a expirat,de ce aplaudau violentele si nu plecau ?Pentru ca jandarmii nu sunt americani ,explicati dv ?Dar ce voiau, domnule, emigrantii,sa plece guvernul asta sa vina ei sau dl Orban ?Si dacă e revolutie,un sunt legi nici ordine ,asa ca nici jandarmii nu sunt vinovati ca se comporta in forma legii,chiar daca stiu ca hasthagii plâng doua luni !
0 0
Dezideriu
18 Sep 13:16
Sa traiti tov capitan jandarm de mai jos. Aveti mare dreptate. Data viitoare o sa si trageti, ca deh asa fac americanii. Vai cum stiti legile ca un colonel
Răspunde
0 0
Au și jandarmii drepuri de oam ?Ziceti că nu !
18 Sep 10:42
Foarte bine,dna ministru va fi în măsura să faca diferenta intre dreptul permanent la revolutie,fie si violentă, pentru schimbari politice,si drepturile omului,care pretind disciplină socială.Dacă jandarmii dau o comanda,cum ar fi aceea „Autorizatia nu e,termenul e expirat,părăsiti piata”, ce trebuiea să faca jaundarmii ?Că cei din SUA ar fi pus glontul pe teavă si violentii increzuti cum sunt ,le-ar fi slobozit.Dar pâna atunci, să lămurim cine au fost la demonstratie,ce au vrut,cum s-au comportat si,mai exact,cum au reactionat la violentele hashtagilor colegi de drepturi si violență sau cine or fi fost .Mai cititi si legea 92 din 1990,care da dreptul jandarmeriei sa incalce drepturile omului, atunci cănd devine violent si nu se supune lor sau legii.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?