Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfințită, în prezența a peste 50.000 de credincioși

 
Catedrala Mantuirii Neamului
Catedrala Mantuirii Neamului
Catedrala Mantuirii Neamului

Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfințită duminică. Peste 50.000 de persoane au participt la slujba de sfințire, inclusiv mii de invitați oficiali. Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfințită duminică. Oamenii au asistat la ceremonie esplanada din faţa catedralei. Ei au putut urmări slujba pe ecranele special montate. În timpul Sfintei Liturghii au avut acces în catedrală doar cei 2.000 de invitaţi oficiali. Slujba a fost oficiată de către Patriarhul Daniel, alături de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului.

Echipajele pompierilor SMURD prezente la slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului au acordat îngrijiri medicale pentru 63 de persoane, dintre care pentru trei a fost necesar să fie transportate la spital, informează reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov.

Printre oficialităţile prezente se numătă premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, precum şi numeroşi oameni politici şi de cultură.

Primierul Viorica Dăncilă a afimat, la plecarea de la Catedrala Mântuirii Neamului, că lăcașul de cult este un monument cu care orice român trebuie să se mândrească.

”Este realizarea românilor și a României. Un monument cu care ne putem mândri. Nu este mândria mea ca și prim-ministru, este mândria pe care trebuie să o portă în suflet orice român”, a precizat premierul României.

Întrebată când vom avea astfel de investiții în spitale, Viorica Dăncilă a spus: ”Este un moment deosebit, haideți să vorbim doar despre acesta”. 

Incidente la slujba de sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului! Un fost preot a încercat să își dea foc în apropierea Catedralei.

Un fost preot a încercat să îşi dea foc în apropierea Catedralei Mântuirii Neamului, anunță Realitatea TV.

Bărbatul și-ar fi dat foc la geacă. Autoritățile au intervenit, iar bărbatul a fost transportat la Secția 17 de Poliție.

Actul de sfințire al Catedralei Mântuirii Neamului a fost citit. Urmează Sfânta Liturghie.

”Cu ajutorul lui Dumnezeu am sfințit altarul acestei Catedrale. Mulțumim celor care ne-au ajutat și care ne vor ajuta în continuare. După cum vedem, mai sunt lucruri de făcut. Urmează pictarea acestei Catedrale și sperăm ca peste trei ani să revenim la sfințirea picturii”, a afirmat Patriarhul Daniel.

Redă mai jos LIVE TEXT-ul evenimentului de sfințire al Catedralei Mântuirii Neamului: 

UPDATE: Peste 50.000 de oameni iau parte la slujba de sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului, anunță Realitatea TV.  Oamenii au venit din întreaga țară să participe la slujbă și să vadă Catedrala. Sunt foarte mulți care au venit din județe îndepărtate ale României.

Au fost și persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale. Un bărbat și o femeie au fost transportați la spital, fiind și niște cazuri de lipotimie.

UPDATE: Slujba de sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului a început la ora 09.00

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, oficiază, Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale. La finalul acesteia, va fi citit Actul de sfinţire.

Slujba de stiințire este oficiată de către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și Patriarhul Daniel, alături de un sobor de mitropoliţi şi preoţi.

(w500)

UPDATE: Câteva mii de oameni sunt prezenţi, duminică dimineaţă, pe esplanada din faţa Catedralei Mântuirii Neamului pentru slujba de sfinţire a altarului lăcaşului de cult. Peste 30.000 de credincioşi din ţară şi 2.000 de invitaţi oficiali sunt aşteptaţi, duminică, la eveniment. 

Premierul Viorica Dăncilă a ajuns, duminică, dimineaţă, în jurul orei 08.00, la Catedrala Mântuirii Neamului, pentru a participa la slujbă.

(w500)

UPDATE: Ceremonia de sfinţire a lăcaşului de cult a încept în această dimineaţă, la ora 8,00 și e săvârşită Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina în Catedrala Naţională, urmată la ora 9,00 de Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale. La sfârşitul slujbei se va citi Actul de sfinţire.

Sfânta Liturghie va începe la ora 10.30 şi va fi săvârşită în interiorul Catedralei Naţionale. La ora 13.00, racla cu Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României şi racla cu moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina vor fi aşezate la ieşirea din Sfântul Altar al Catedralei Naţionale pentru a fi cinstite de către credincioşi, după închinarea acestora în Sfântul Altar.

Potrivit Patriarhiei, credincioşii care doresc să participe la slujba de sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale sunt aşteptaţi pe esplanada din faţa Catedralei Naţionale, unde vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate.

Catedrala Mântuirii Neamului. Programul evenimentelor

Patriarhia a anunțat joi programul evenimentelor legate de sfinţirea Catedralei Naţionale. Astfel, vineri, la ora 12.45, Patriarhul Daniel îl va întâmpina pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, însoţit de o delegaţie a Patriarhiei Ecumenice, precum şi delegaţia Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Mitropolitul de Patra, Hrisostom.

Catedrala Mântuirii Neamului. Delegaţia Bisericii Ortodoxe din Grecia va aduce racla cu mâna Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României. Racla va rămâne în Catedrala Patriarhală din Dealul Mitropoliei până sâmbătă, la ora 16.00. La ora 16.30, racla cu mâna Sfântului Apostol Andrei şi racla cu un fragment din moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina vor fi aşezate spre închinare în pridvorul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, unde vor rămâne până duminică, la ora 13.00.

(w500)

Evenimentul de sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului, fără aviz ISU

Acest moment va fi urmat, la ora 17.00, de o slujbă de pomenire a eroilor români, oficiată în Catedrala Naţională de către Patriarhul Daniel împreună cu alţi ierarhi. Începând cu ora 18.00, în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului va fi oficiată o slujbă de priveghere închinată Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina şi Sfântului Mare Mucenic Mercurie.

Catedrala Mântuirii Neamului. Duminică, începând cu ora 8.00, în Catedrala Mântuirii Neamului va fi oficiată slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, urmată la ora 9.00 de slujba de sfinţire a altarului catedralei. La sfârşitul slujbei se va citi Actul de sfinţire. Sfânta Liturghie va începe la ora 10.30 şi va avea loc în interiorul Catedralei Naţionale. La ora 13.00, racla cu mâna Sfântului Apostol Andrei şi racla cu moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina vor fi aşezate la ieşirea din altarul Catedralei Naţionale.

Catedrala Mântuirii Neamului. Credincioșii vor putea urmări slujba de sfințire pe ecrane montate în fața catedralei

Credincioşii sunt aşteptaţi pe esplanada din faţa catedralei, unde vor putea urmări pe ecrane slujba de sfinţire a altarului Catedralei Mântuirii Neamului.

"Conform spaţiului interior disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitaţi oficiali. Însă, după finalul Sfintei Liturghii, toţi credincioşii pelerini ortodocşi prezenţi vor avea acces în Catedrală, atât în ziua sfinţirii (25 noiembrie), cât şi în zilele următoare (26-29 noiembrie, "zilele sfinţirii"), având posibilitatea să se închine în Sfântul Altar, nou sfinţit", transmite Patriarhia.

Sfinţirea Catedralei Neamului, cel mai important eveniment religios de la venirea Papei Ioan Paul

Catedrala Naţională va avea hramul principal Înălţarea Domnului, zi în care sunt pomeniţi eroii români din toate timpurile. Al doilea ocrotitor este Sfântul Apostol Andrei.

Cât a costat Catedrala Mântuirii Neamului

Catedrala Mântuirii Neamului. La acest moment, catedrala este finalizată în proporție de 95%, în stadiul "la roșu".

(w500) <p>Catedra

Patriarhia Română a transmis că până în prezent pentru Catedrala Mânturii Neamului a fost cheltuită suma de 110 milioane de euro, cu tot cu TVA.

"Din această sumă, un procent de aproximativ 25% provine din donații, restul reprezentând sprijinul financiar oferit de autoritățile administrației publice centrale și locale în baza prevederilor unor acte normative”, au transmis reprezentanții Patriarhiei Române, potrivit Mediafax.

În ceea ce privește costurile viitoare, Patriarhia spune că nu se poate estima o sumă, întrucât nu există încă proiectele finalizate.

Catedrala Mântuirii Neamului. "Cu banii existenți (104 milioane lei primiți la începutul lunii octombrie de la Guvern) se va termina structura de rezistență a «catedralei la roșu», ferestrele și ușile montate, acoperișul (inclusiv învelitoarea din cupru), crucile, subsolurile adiacente din vest, spațiul liturgic exterior și dependințele asimilate”, mai spuneau reprezentanții BOR.

Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfințită duminică

Catedrala Mântuirii Neamului. Fișă tehnică

Pentru construirea catedralei Biserica a obtinut 11 hectare lângă Parlament.

Slujba de aşezare a pietrei de temelie şi a sfinţirii locului Catedralei Naţionale, pe terenul din Calea 13 Septembrie, a avut loc în 29 noiembrie 2007, fiind oficiată de Patriarhul Daniel. Lucrările de construcție a Catedralei Mântuirii Neamului au început la sfârşitul anului 2010.

Catedrala Mantuirii Neamului va avea o înălțime de 120 de metri, căt un bloc cu 30 de etaje.
- Lungimea = 126,10 m
- Lățimea (la abside) = 67,70 m
- Înălţimea = 120,00 m
- Aria construită la sol totală = 13.668,5 mp
- Aria desfăşurată construită totală = 52.529,2 mp
- Aria utilă totală = 36.897,96 mp
- Spaţiul principal de la cota +0,00 (pronaos şi naos) permite amplasarea a 1000 de scaune pentru participanţii la slujbe.

(w500) <p>Catedra

Catedrala Mântuirii Neamului.  Construcţia Catedralei este alcătuită din două componente principale, prima fiind partea văzută a Catedralei, formată din nivelele superioare situate peste cota ±0,00 şi a doua fiind partea nevăzută, formată din nivelele inferioare situate sub cota ±0,00. Clădirea Catedralei situată peste cota +0,00 m se desfăşoară pe o lungime de 126,10 de metri, o lățime de 67,70 metri şi o înălţime de 120,00 metri până la baza crucii de pe turla principală. Aici se află principalele spaţii liturgice, dispuse succesiv, în conformitate cu cerinţele liturgice ortodoxe: accesul principal pe latura de vest prin intermediul unui pridvor cu arcade, apoi exonartexul, pronaosul, naosul și altarul situat în partea de răsărit. Pe laturile de nord și sud ale naosului sunt amplasate două abside laterale, iar peste naos se înalță turla principală (Pantocratorul). Pe latura vestică, deasupra exonartexului se află amplasat spaţiul rezervat corului, iar deasupra acestui spaţiu se ridică turla clopotniță. La nivelele superioare ale pronaosului şi naosului sunt dispuse galerii (balcoane) laterale interioare, precum și un circuit interior în jurul bazei turlei principale la cota +56,00 m şi unul exterior la cota +91,00 m în jurul cupolei turlei principale – Belvedere spre a privi orașul (ca la multe alte catedrale europene). Circulația verticală se va realiza pe scări și prin 8 ascensoare (lifturi) care asigură accesul la toate nivelele inferioare şi superioare ale Catedralei, mai ales pentru persoanele vârstnice sau cu dizabilități.

La nivelele inferioare ale Catedralei (sub cota +0,00) sunt prevăzute: un paraclispentru program liturgic de mănăstire în fiecare zi, Muzeul Creștinismului românesc, spaţii pentru consiliere pastorală a pelerinilor, magazin pentru cărți şi obiecte bisericeşti, iar în exterior, spaţii pentru parcare subterană.

Catedrala Mântuirii Neamului. Cele șase clopote cântăresc 33 de tone

Catedrala are şase clopote care cântăresc împreună 33 de tone şi care au fost montate în turnul "Clopotniţă” de pe faţada de vest, la o înălţime de 60 de metri.

Clopotele Catedralei Naţionale au fost realizate în fabrica Grassmayr din Innsbruck, Austria, au o garanţie de 15 ani şi o durată apreciată la peste 400 ani şi au fost aduse în ţară în mai 2017.
Cele şase clopote cântăresc împreună 33 de tone. Clopotul mare, dedicat "Eroilor Neamului”, are o greutate de peste 25 de tone, cu o înălţime şi un diametru de circa 3 metri şi va putea fi auzit pe o rază de 15 kilometri la evenimentele şi sărbătorile importante.

(w500) <p>Catedra

"În ceea ce priveşte calitatea sunetelor, aceasta este asigurată prin puritatea aliajului de bronz utilizat de turnătoria din Tirol, 78% cupru electrolitic cu puritatea de 99,99% şi 22% staniu electrolitic, cu aceeaşi puritate. Urmând tradiţiei creştine privind inscripţionarea clopotelor, pe fiecare dintre cele şase clopote se află inscripţionate: stema Patriarhiei Române, chipul în efigie al Patriarhului Daniel – sub păstorirea căruia s-a concretizat construirea Catedralei Naţionale – şi crucea patriarhală, precum şi inscripţia:", spun reprezentanţii Patriarhiei.

Sursa: hotnews.ro

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
anonim
25 Nov 18:45
Madam premier mai bine facea daca statea smerita in banca fara sa iasa la declaratii pompieristice vrand sa se puna in evidenta ca păduchele pe fruntea tigancii.
Răspunde
0 0
anonim
25 Nov 18:41
A fost urat si tendentios comentariul reporterei dumneavoastra in legatura cu Catedrala. Nu ma asteptam ca un om al dumneavoastra sa reia cantecul,,nu vrem catedrale, vrem spitale,, . Inteleg ca toti oamenii Realitatii se bucura de libertatea opiniei, dar domnisoara ar trebui sa cunoasca mai multe date istorice privind acordul stat BOR odata cu secularizarea.Stim ca pe multi deranjeaza implinirea unui deziderat al romanilor si conducatorilor lor de la Serban Cantacuzino incoace incluzandu-i si pe Carol I si Ferdinand Intregitorul Comentariile domnisoarei au fost tendentioase si jenante.
Răspunde
0 0
Amalia
25 Nov 12:19
Aici este vorba de CRESTINISM, nu sunt ortodoxă dar consider că un asemenea simbol puternic al creștinismului era foarte necesar în această parte a Europei! Ați văzut cum arată marile catedrale din Vestul Europei construite în evul mediu? Este această catedrală prea mare,nu ! E prea mică față de cât au furat cei puternici în funcții, mai rău, au scos și banii din țară! Omenirea se laudă cu asemenea realizari frumoase,ele constituie principalele atracții turistice. FELICITĂRI!!!
Răspunde
0 0
un cetatean
25 Nov 09:26
oare ne intoarcem in evul mediu cand biserica era la putere si omora pe cine voia si lasa cu viata pe cine voia ?
Răspunde
0 0
Cornel
25 Nov 10:34
3 În ce fel Biserica e la putere si omoară pe cine vrea si lasa cu viata pe cine vrea? Doar pentru ca isi sfinteste o biserica? Nu-ti inteleg gandirea. Mai mult, cred ca te afli intr-o mare ceață.
0 0
anonim
25 Nov 18:48
9 Cetatene, pana acum regimul trandafirilor rosii e cel ce omoara cu zile si goneste din tara oamenii dupa bunul plac, intinzand prin legi ticaloase o mana de ajutor talharilor si golanilor din politica ce au ruinat o tara si o natiune
0 0
Fane
24 Nov 20:22
Pacat ca au dezbinat si aruncat natia asta prin toata lumea ... pacat de crima de craciun ... pacat de copii care nu mai exista ... pacat de familiile distruse de exemple urite si perverse ... pacat de oamenii cu har care sint acoperiti de reprezentativitatea celor fara har dar cu functie ... la catedrala ar trebui sa fie in primul rind copii crescuti de preotii cu har, bolnavii, familiile cu copii multi, oamenii care au dat din buzunarele lor bani, ..., restul ... afara !
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?