Tudorel Toader: OUG nu se aplică retroactiv

 

Ordonanța care modifică Legile justiției nu afectează procurorii în funcție din DNA și DIICOT. Este precizarea pe care o face, la aproape o săptămână de la adoptarea actului normativ de către Guvern, ministrul Justiției, Tudorel Toader, într-o postare pe facebook. La fel ca în toate ultimele sale luări de poziţie din ultimele zile, Toader începe prin a argumenta că "preşedintele ştie sau ar trebui să ştie". Mai mult Toader sugerează că şi la Curtea de Apel ar trebui aplicat principiul gradului profesional. Tudorel Toader îşi intitulează mesajul postat pe reţelele de socializare, duminică dimineaţă, "Simple precizări referitoare la OUG pentru modificarea Legilor justiției".

"Președintele Republicii cunoștea sau ar fi trebuit să cunoască următoarele:

În lipsa OUG, ar fi intrat în vigoarea Legea nr.242/2018, ar fi creat dreptul magistraților de pensionare anticipată la 20 de ani de activitate, contrar recomandării Comisiei de la Veneția, contrar „îngrijorărilor prezidențiale „ situație în care peste 2000 de magistrați ar fi dobândit vocație la pensionarea anticipată, existând riscul real de creare a unui deficit de personal.

Tudorel Toader mai precizează că "fără a fi examinat și avizat OUG, Comisia de la Veneția a reținut rezolvarea parțială a problemei pensionării anticipate a magistraților, declarându-se favorabilă abrogării acestei prevederi legale."

În mod formal, OUG urmează să fie transmisă Comisiei de la Veneția spre examinare și avizare, aviz care ar urma să fie adoptat la Plenara din decembrie 2018, mai anunţă Toader.

Neafectând stabilitatea dobândită în condițiile legii, cerința celor 10 ani vechime pentru procurorii de la PÎCCJ, este incidentă zecilor de procurori delegați de către procurorul general al PÎCCJ, iar pe viitor se va aplica față de toți cei care doresc să devină procurori în cadrul PÎCCJ !

Consider că o eventuală nouă modificare a legilor justiției, ar trebui ca pe lângă cerința vechimii în magistratură, pentru procurorii de la PÎCCJ, DNA și DIICOT, să se prevadă și cerința gradului profesional corespunzător parchetului de pe lângă Curtea de Apel !

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Alin
22 Oct 13:58
Un lucru nu înțeleg: era greu să specifice în ordonanță că nu se aplică retroactiv sau la fiecare act legislativ e nevoie de un act suplimentar, norme de aplicare sau altceva care să explice cum se aplică acea lege sau ordonanță? Sau aici e farmecul unei legi, că fiecare o poate interpreta cum vrea, pentru a se putea găsi totdeauna o portiță prin care poate fi ocolită.
Răspunde
0 0
M___i
21 Oct 21:35
S__e p__a.
Răspunde
0 0
maricel
21 Oct 11:11
laturi...comuniste ...securiste...
ROMANI TREZITI-VA ODATA....HAIDETI SA NE LUMA TARA INAPOI DIN MAINILE LOR...
Răspunde
0 0
Costin
21 Oct 10:53
Un incompetent, un inept!!!!
Răspunde
0 0
Mihaitza
21 Oct 09:50
Asta dupa ce,acum o samptamana,afirma ca se aplica si retroactiv! Ce mare "profesionist" se crede acest individ slinos daca emite acte de importanta covarsitoare la comanda,le sustine iar apoi cedeaza bunului simt juridic si bate in retragere??? Zero!
Răspunde
0 0
Jan
21 Oct 09:48
Opriti mankurtul !
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?