Coronavirus - România: 19398 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Lupta candidaţilor pe internet: parodii şi lovituri sub centură. VIDEO

Friday, 20 November 2009, 23:02 Sursă: REALITATEA.NET

O caricatură de Băsescu pocit în chip de Superman lângă o navă a României care se scufundă pe care am primit-o de dimineaţă pe mail. O discuţie fulger pe Twitter pe care am purtat-o joi seară cu candidatul verde Remus Cernea. Cu mai puţin de două zile până la deshiderea urnelor pentru alegerile prezidenţiale, canalele web sunt încinse la maxim. Sâmbătă, în ajunul scrutinului, când candidaţii şi media tradiţionale vor tăcea, Internetul va rămâne, teoretic, singura platformă unde Băsescu, Oprescu sau Antonescu mai pot să-şi facă auzite vocile. REALITATEA.NET vă face o radiografie a netul de campanie pe ultima sută de metri.

Testul Google

Un exerciţiu de verificat notorietatea şi brandul cultivat sănătos pe Internet ţine de google-izarea numelui unei persoane. O fac nu doar cei care merg la întâlniri reale după tatonări amoroase pe Internet, ci şi angajatorii care caută referinţe despre un potenţial angajat direct din ce zice \"un search pe Google\" pe prima pagină a rezultatelor. Să pornim de la presupunerea că un cetăţean român, cu drept de vot, conştiinţă civică, acces la internet, nu are nici cea mai vagă idee cine sunt Traian Băsescu, Mircea Geoană, Crin Antonescu sau Sorin Oprescu. Dar are Google Search, CV-ul cel mai uşor de accesat al unei persoane care ar trebui să conteze în spaţiul public.

Aşa că face o căutare pe Google cu numele fiecărui candidat. Traian Băsescu are pe prima pagină a căutărilor pe Google nu mai puţin de două linkuri care îi ponegresc imaginea şi pe care echipa de campanie online ar fi putut să le înlăture cu puţin tact: traianbasescu.org şi traianbasescu.net.

PSD-istul Mircea Geoană stă şi mai rău în oglinda Google: două linkuri sponsorizate pe prima pagină a căutărilor, ambele cu conţinut negativ la adresa candidatului: nufigeoana.ro şi mirceageoana.tv, precum şi două titluri de presă care-l pun într-o lumină proastă: \"Mircea Geoană, huiduit la Botoşani\" (Mediafax) şi \"MIRCEA GEOANĂ, ESCROC INTERNAŢIONAL\" (AlterMedia România). Crin Antonescu are un profil mai curat la o căutare pe Google, singura referire negativă la adresa lui fiind un titlu Mediafax: \"Crin Antonescu, hiena din Serengheti\".

Băsescu, preferatul blogosferei

Ultimul barometru al blogosferei, realizat de Ze List, arată că preşedintele Traian Băsescu a fost menţionat de 14.796 de ori într-o lună şi jumătate pe blogurile româneşti, la distanţă bună de următorul clasat, Gigi Becali, care are 10.000 de pomeniri. Pe podium mai urcă şi liderul PSD Mircea Geoană, cu aproape o treime din popularitatea blogosferică a lui Băsescu: 5.236 de menţionări. Crin Antonescu (4.218), Sorin Oprescu (2.318) şi Corneli Vadim Tudor (1.542) sunt şi ei fruntaşi în acest clasament.

1.000 de români votează pe Facebook

Pe cunoscuta reţea de socializare, cel mai activ este candidatul Partidului Verde, Remus Cernea, care are peste 4.500 de fani şi pe care cotidianul italian Corriere della Serra l-a şi botezat candidatul Facebook. Remus Cernea pare, de altfel, singurul candidat care intră personal atât pe contul de Facebook, cât şi pe cel de Twitter. Mai puţin familiarizaţi cu reţeaua socială, unii dintre candidaţi au numele furate pe Facebook (vezi Traian Băsescu, care are două profile) sau au un staff de campanie care comunică în numeler lor. Preşedintele Băsescu s-a dat chiar de gol la World Blogging Forum, când a fost surprins de unul dintre participanţi că nu-şi ştie numele de utilizator pe Twitter.

Pe Facebook a fost creat un eveniment, \"Alegeri prezidenţiale 2009\", la care şi-au anunţat participarea aproape 1.000 de internauţi. Iar o petiţie iniţiată tot pe Facebook, cere introducerea votului online în România ca alternativă la votul clasic. Argumetele petiţiei sunt: \"1. Peste 5.3 milioane de români au acces la internet. 2. Prezenţa la urne mai mare\".

Mircea Badea, cheia unui viral video bun

Echipa de campanie a lui Traian Băsescu a realizat cele mai virale filmuleţ de campanie de până acum. Mizând pe conflictul pe care şeful statului îl are cu o parte a presei, video-urile \"Băsescu în gura presei\" (vezi mai sus) şi \"Băsescu în gura lui Stan şi Gâdea\" au fost preluat în total 125 de ori pe blogurile româneşti.

Aproape la fel de gustat a fost şi un clip negativ la adresa lui Băsescu, \"5 ani\", care a fost preluat pe 47 de bloguri.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri