Rata mică de supravieţuire este cauzată de faptul că mulţi copii se prezintă la medic sau sunt diagnosticaţi într-un stadiu tardiv al bolii.
\'\'Mulţi vin tarziu. Vina este parţial a pacienţilor care vin târziu şi parţial a medicilor care nu recunosc de la început maladia şi pun diagnosticul prea târziu\'\', a precizat pentru REALITATEA.NET, conf. dr. Monica Dragomir de la Institutul Oncologic Bucureşti.
În plus, chiar si atunci cand simptomele sunt identificate, din cauza lipsei unei politici de sănătate privind cancerul la copil, circuitul pacienţilor prin sistemul sanitar nu este bine definit, ceea ce duce la prelungirea momentului în care pacienţii suspecţi ajung la mijloacele adecvate de diagnostic şi tratament, se plâng medicii.
\'\'România ar avea nevoie de compartimente speciale de oncologie pentru îngrijirea copiilor şi adolescenţilor, întrucât patologia neoplazică în aceste cazuri este diferită de cea a adulţilor. Autorităţile au respins un astfel de proiect, deşi în UE este funcţional\'\', susţine medicul Monica Dragomir.
O altă problemă este lipsa unui registru naţional privind cazurile de cancer atât la copii, cât şi la adulţi. Astfel, în acest moment, nu există o cifră oficială privind numărul de bolnavi.
\'\'Facem doar estimări pe baza numărului de pacienţi pe care îi avem. Aparent numărul copiilor bolnavi de cancer a crescut în ultimii ani, însă oficial nu avem o cifră pentru că nu există niciun registru oficial\'\', a mai spus Monica Dragomir.