Tableta STS se mută de la europarlamentare la prezidențiale

Sunday, 13 October 2019, 09:49, Sursă: REALITATEA.NET

Serviciul de Telecomunicații Speciale va avea grijă și de alegerile prezidențiale, după ce s-a ocupat și de cele europarlmentare din primăvară. În centrul atenției va fi, din nou, celebra tabletă, despre care cei de la PSD susțin că ar reprezenta o modalitate facilă de fraudare.

Adaugă părerea ta

Pentru buna desfăşurare a scrutinului electoral din luna noiembrie 2019 privind alegerea Preşedintelui României, organizarea activităţilor pentru pregătirea și derularea procesului electoral este asigurată prin implicarea mai multor instituţii, fiecare dintre ele având competenţe bine stabilite.

Rolul și atribuțiile Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) în cadrul procesului electoral pentru alegerea Președintelui României au fost stabilite prin legislație electorală primară, ordonanțe de urgență și hotărâri ale Guvernului, hotărâri ale Autorității Electorale Permanente (AEP), hotărâri și decizii ale Biroului Electoral Central (BEC).

Astfel, conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 631/2019 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2019,art. 5, Serviciul de Telecomunicații Speciale asigură:

-        aplicaţii informatice conform cerinţelor operaţionale furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, şi anume Aplicația informatică pentru verificarea dreptului de vot (ADV), în cadrul Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), precum și Aplicația de centralizare a proceselor verbale, în cadrul Sistemului informatic de de centralizare a proceselor-verbale (SICPV);

-        echipamente informatice şi de comunicaţii pentru implementarea şi funcţionarea sistemelor informatice și asistența tehnică necesară acestora;

-        terminalele informatice pentru secţiile de votare din ţară și străinătate în vederea:

-  asigurării funcționării SIMPV;

-  înregistrării video-audio a operațiunilor efectuate de membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru numărarea voturilor;

-  fotografierii proceselor-verbale privind consemnarea rezultatelor votării și transmiterea acestora în SICPV.

-        servicii de telefonie specială şi de comunicaţii de voce şi date necesare birourilor electorale din țară.

 

Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal asigură verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot. SIMPV semnalează tentativele de vot ilegal, asigură unicitatea înscrierii în listele electorale şi agregă date statistice privind prezenţa alegătorilor la vot.

 Nu există nicio implicare a SIMPV în procesul de numărare a voturilor.

Datele privind exprimarea votului de către alegători sunt obținute prin numărarea efectivă și centralizarea voturilor la nivelul secțiilor de votare, sunt consemnate în procese verbale și asumate prin consens și semnături de către președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare și membrii acestora.

Aplicația informatică pentru verificarea dreptului de vot (ADV), din cadrul SIMPV, asigură preluarea datelor de identificare ale alegătorilor de către operatorii de calculator şi compararea acestora cu datele deja înregistrate în SIMPV, pe baza listelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă.

De asemenea, conform prevederilor legale, în cadrul procesului electoral STS asigură funcționarea Centrului de suport tehnic prin care furnizează asistenţă tehnică pentru operatorii de calculator din secţiile de votare.

În cadrul Centrului de suport tehnic funcționează:

-        Centrul de preluare a apelurilor, de tip Call Center;

-        Centrele de intervenție operativă pentru remedierea eventualelor disfuncţionalităţi ale SIMPV, organizate la nivel național;

-        Dispeceratele tehnice.

Totodată, în perioada premergătoare alegerilor, specialiştii STS și AEP asigură evaluarea și instruirea operatorilor de calculator din țară și din străinătate. La instruirea membrilor-operatori din secțiile de votare din străinătate participă și MAE.

Pentru a îndeplini funcția de operator, cetățenii români fac o solicitare în acest sens către AEP, conform Hotărârii AEP nr. 36/2019.

Operatorii de calculator se înscriu pe o platformă disponibilă în Internet, unde au la dispoziție materiale de instruire (îndrumar, instrucțiuni și proceduri de lucru), prevederile legislative și filme de prezentare cu activitățile pe care trebuie să le desfășoare pe timpul procesului electoral.

Ca urmare a participării la sesiunile de evaluare și instruire, desfășurate în locațiile din țară stabilite de AEP, dar și în sistem videoconferință cu membrii-operatori din străinătate, operatorii susțin o testare, iar AEP îi desemnează în secțiile de votare, conform criteriilor stabilite prin Hotărârea AEP nr. 36/2019.

În perioada de pregătire a procesului electoral, specialiştii STS au derulat măsuri de asigurare a serviciilor de comunicații de voce și date în locațiile în care vor funcționa secții de votare în țară și au desfășurat activități de selecție și instruire a operatorilor de calculator .

Alte articole din: Homepage