Propunere inedită a unui deputat liberal. Comabaterea fake-news, studiată în liceu

Tuesday, 30 October 2018, 09:56, Sursă: REALITATEA.NET

Ovidiu Raetchi, deputat PNL, vine cu o propunere legislativă suprinzătoare! Acesta lansează în dezbatere publică un proiect de lege privind introducerea unei noi discipline la liceu, în clasa a XI-a, numită “Gândire critică în contextul fake news și al ideologiilor extremiste”. Anunţul a fost făcut pe pagina de Facebook. 

Adaugă părerea ta

Potrivit proiectului de lege, printre temele care vor fi abordate în cadrul disciplinei “Gândire critică în contextul fake news și al ideologiilor extremiste”, se numără identificarea unor știri false, verificarea știrilor din mai multe surse, formarea unui mecanism critic și analitic de recepționare a știrilor, identificarea manipulărilor informației în beneficiul unor interese extremiste sau anti-democratice, filtrarea unor informații care au ca scop final îngrădirea și amenințarea unor drepturi fundamentale.

“Dezvoltarea fenomenului “fake news” generează o criză pentru societatea contemporană și amenință inclusiv buna funcționare a democrațiilor liberale. Ascensiunea recentă a partidelor izolaționiste, rasiste și antieuropene reprezintă o dovadă în acest sens. Cred că tinerii pot fi deprinși din vreme, în momentul în care se pregătesc să devină cetățeni implicați deplin în viața publică, cu acele instrumente ale gândirii critice care pot identifica o știre falsă sau o tentativă de manipulare în interesul unei ideologii a urii și discriminării. În acest context, lansez în dezbatere publică un proiect de lege pentru introducerea, la liceu, în clasa a XI-a, o oră pe săptămână, a disciplinei “Gândire critică în contextul fake news și al ideologiilor extremiste”. Consider că introducerea unei materii - pentru elevii de liceu - care să trateze această temă răspunde unei provocări sociale majore a prezentului și viitorului, iar adaptarea programei școlare se poate realiza cu ușurință”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Raețchi.

Potrivit proiectului de lege, printre temele care vor fi abordate în cadrul disciplinei

“Gândire critică în contextul fake news și al ideologiilor extremiste”, se numără identificarea unor știri false, verificarea știrilor din mai multe surse, formarea unui mecanism critic și analitic de recepționare a știrilor, identificarea manipulărilor informației în beneficiul unor interese extremiste sau anti-democratice, filtrarea unor informații care au ca scop final îngrădirea și amenințarea unor drepturi fundamentale. Chiar dacă se depun eforturi pentru contracararea acestui fenomen, faptul că rețelele sociale și mass-media sunt asediate de știri false într-o formă tot mai eficientă și perfecționată reprezintă o problemă majora, în condițiile în care scopul final al unui “fake news” este dezinformarea și manipularea opiniei publice în direcția dorită de cel care propagă informația. Secolul XXI este denumit și “Secolul vitezei” sau “Secolul informației”, iar rapiditatea cu care se propagă un “fake news” construit abil îi poate influența pe cei mai bine pregătiți și informați dintre cetățeni”.