Mihai Răzvan Ungureanu, propus la șefia SIE de președintele Iohannis. Reacția lui MRU

Wednesday, 24 June 2015, 12:00, Sursă: REALITATEA.NET

Mihai Răzvan Ungureanu a fost propus la șefia SIE de președintele Iohannis, anunță Administrația Prezidențială. Şeful statului i-a înştiinţat, printr-o scrisoare oficială, pe preşedinţii celor două Camere despre această nominalizare, urmând ca Parlamentul să adopte o hotărâre în acest sens. Anunţul lui Klaus Iohannis a stârnit o adevărată furtună în tabăra PSD. Social-democraţii anunţă din start că nu vor vota această propunere. Ungureanu va trebui să treacă de audierea în cadrul Comisiei parlamentare de control SIE, iar apoi, de votul plenului reunit al Parlamentului. Ungureanu a mai fost la conducerea SIE în anul 2007. 

Adaugă părerea ta

UPDATE: PSD a anunţat că nu îl va vota pe Ungureanu la şefia SIE. UDMR a anunţat că îl va vota.

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a nominalizat pentru funcția de director al Serviciului de Informații Externe pe domnul Mihai-Răzvan Ungureanu. Conform prevederilor constituționale, domnul Președinte Klaus Iohannis i-a înștiințat, printr-o scrisoare oficială, pe președinții celor două Camere ale Parlamentului despre această nominalizare, urmând ca Parlamentul să adopte o hotărâre în acest sens”,  se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Mihai Răzvan Ungureanu a declarat la Senat, că este o onoare propunerea funcției: ” Este o onoare pentru mine propunerea funcției”. 

Pe de altă parte, Ilie Sârbu a declarat că Ponta nu știe de nominalizare, spunând că propunerea este ilegală. 

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, miercuri, că propunerea făcută de preşedintele Klaus Iohannis, care l-a nominalizat pe Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE, este ilegală din punct de vedere procedural, el susţinând şi că premierul Ponta ”nu ştie nimic şi nu a fost consultat”.

 În 26 noiembrie 2007, preşedintele Băsescu a trimis preşedinţilor Camerelor Parlamentului propunerea de numire a lui Mihai-Răzvan Ungureanu în funcţia de director al SIE.

Surse din Administraţia Prezidenţială declarau, în decembrie anul trecut, că Mihai-Răzvan Ungureanu a fost numit consilier personal al preşedintelui Klaus Iohannis.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis, Tatiana Niculescu Bran a scris, pe Facebook despre numirea lui Mihai-Răzvan Ungureanu în calitate de consilier personal al preşedintelui Iohannis, aceasta precizând că este vorba despre o funcţie onorifică şi care nu va fi retribuită.

După ce l-a însoţit pe preşedintele Iohannis în câteva vizite externe, Ungureanu nu şi-a mai făcut simţită prezenţa în preajma şefului statului, scrie Mediafax. 

Mihai-Răzvan Ungureanu este prim-vicepreşedinte în noul PNL, format din fuziunea dintre PDL şi PNL.

Între anii 2007-2012 a deţinut funcţia de ministru de externe al României şi a fost prim-ministru al Guvernului României între 9 februarie 2012 şi 7 mai 2012.

În 2004, s-a înscris în Partidul Naţional Liberal, de unde a demisionat în 2007, când a devenit director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE). După această funcţie, Ungureanu a fondat Iniţiativa Civică de Centru-Dreapta, o organizaţie non-guvernamentală, care îşi propunea unirea tuturor forţelor de dreapta.

În septembrie 2012, Ungureanu s-a înscris în partidul Forţa Civică, unde a candidat la preşedinţia partidului. Mai apoi, a alipit partidul la Alianţa România Dreaptă (ARD), formată din PDL şi PNŢCD. După alegerile parlamentare din 2012, ARD s-a dizolvat. În martie 2013, Forţa Civică şi PNŢCD au reînfiinţat Alianţa Dreptate şi Adevăr.