Coronavirus - România: 4761 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Klaus Iohannis: Dacian Cioloş pare dispus să meargă mai departe. Găsesc bună platforma lui

Tuesday, 18 October 2016, 14:10 Sursă: REALITATEA.NET

Şeful statului a mai punctat că platforma "România 100" cuprinde principii sănătoase:

"Această platformă prezentată este o platformă foarte buna, sunt acolo, daca ati citit, sunt principii proncipii care e bine sa guverneze viata politica si economică. Este o paltforma pe care o găsesc bună. Bănuiesc că domnul Cioloş nu a venit cu această platformă doar să arate oamenilor că are o gândire sănătoasă, ci că este dispus să meargă mai departe", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, acesta a mai spus că procedura de formare a Guvernului îl implică şi pe el:

"Avem alegeri parlamentare, nu guvernamentale. Guvernul se stabileşte ulterior prin procedură care ma implica şi pe partidele care se vor constitui. Este un pas bun această paltformă, partidele se vor putea decide dacă susţin sau nu această platformă".

Ce cuprinde platforma "România 100"

O Românie fără corupție, cu o clasă politică responsabilă, guvernată cu bun-simț și care contează în Uniunea Europeană și în NATO este propunerea premierului Dacian Cioloș, care luni a lansat Platforma "România 100". Premierul consideră că Executivul ar trebui, pe viitor, să aibă un număr restrâns de miniștri, iar ministerele să fie comasate pe principiul clusterelor de dezvoltare.

La baza acestei platforme stau zece principii asumate de prim-ministru.

Astfel, Dacian Cioloș susține în primul rând "o Românie fără corupție".

"Nicio forță politică din România nu trebuie să pună opreliști luptei împotriva corupției, să slăbească justiția și statul de drept. Corupția înseamnă sărăcie, corupția ne condamnă la subdezvoltare. De aceea, lupta împotriva corupției trebuie asumată de fiecare dintre noi, la nivel individual, cu conștiința că, în momentul în care unul dintre noi dă sau primește mită, cere sau oferă un drept necuvenit, devine parte a sistemului care corupe și ucide România. La 100 de ani, România are nevoie de o justiție puternică, independentă", spune premierul Dacian Cioloș.

Totodată, Cioloș pledează pentru "o Românie cu o clasă politică responsabilă" și "o Românie guvernată cu bun simț".

"După alegerile din 11 Decembrie 2016, România riscă să aibă în prima linie, să fie condusă de oameni politici cercetați penal, cu condamnări penale, oameni care nu mai pot reprezenta viitorul. La 100 de ani de la Marea Unire, România merită o clasă politică cinstită, care să devină un model de etică și onestitate, nu de populism și demagogie (...) Mandatul scurt al actualului guvern a demonstrat limitele schimbării în condițiile unui aparat administrativ opac, nereformat și puternic politizat. Ne-am aliat cu cetățenii pentru a le simplifica interacțiunea cu instituțiile statului. (...) Românii merită un stat puternic, reformat, cu o administrație competitivă, profesionistă, deschisă, pentru oameni (...)", subliniază Cioloș.

Șeful Executivului subliniază importanța unei țări ''în care fiecare muncește și este plătit cinstit" și "o Românie fără sărăcie".

"Creșterea economică sănătoasă și nivelul de trai vor putea fi menținute numai dacă vom crea mai multe locuri de muncă. Creșterile de salarii, de pensii sunt posibile numai dacă există suficienți oameni care muncesc (...). Avem nevoie de investitori, de capital autohton consolidat dar și de capital de peste hotare (...). Un copil din trei abandonează școala. Avem unul dintre cele mai ineficiente sisteme de asistență socială din Europa. În loc să fie sprijiniți, cei mai săraci dintre noi sunt puși pe drumuri, sunt folosiți ca masă de manevră electorală. România are nevoie de un nou concept de incluziune socială (...)", explică Cioloș.

Un alt principiu al premierului face referire la "o Românie cu o economie competitivă". "România nu are o autostradă care să treacă munții. Polul sărăciei din Europa este la noi și există dezechilibre majore de dezvoltare între regiuni. La asta ne-au adus inconsecvența, incapacitatea de a duce până la capăt proiecte și de a avea abordări strategice, sistemele arbitrare de a distribui banii cu scopul de a 'cumpăra' primari pentru campania electorală (...) România are nevoie de o viziune de dezvoltare multianuală, care unifică resursele bugetare naționale cu fondurile europene (...)", spune Cioloș.

Totodată, premierul subliniază importanța educației și a sistemului de sănătate.

"În România de azi avem un sistem de educație în mare parte decredibilizat de interese partinice și de non-valori, subfinanțat, un sistem în care dascălii onești sunt sufocați de hățișuri de interese. Avem un sistem care îi exclude pe cei săraci sau pe cei din zonele rurale, în care liceele tehnice și agricole au fost neglijate, în care multe universități au devenit fabrici de diplome. (...). Prea mulți medici pleacă din țară. În România nu s-au mai construit spitale noi, România nu a avut în ultimii 26 de ani un plan de dezvoltare, de modernizare a infrastructurii spitalicești. Odată cu alocarea unui buget suficient, este nevoie de o reformă profundă a sistemului de sănătate, care să elimine corupția, politicul și conflictele de interese din managementul spitalelor, care să ofere condiții de muncă și de dezvoltare decente, astfel încât medicii noștri să rămână în țară (...)", mai spune Cioloș.

Premierului susține "o Românie care contează în Uniunea Europeană și în NATO" și "o Românie a tuturor românilor".

"În 2019, România centenară va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene. (...). Avem forța de a deveni ancora din Est a Europei unite. Avem forța să rămânem cel mai de încredere partener din Europa de Est al Statelor Unite ale Americii. Totodată, avem datoria istorică și morală de a-i ține lângă noi, pe o cale europeană, pe românii din Republica Moldova, de a pregăti regăsirea neamului nostru în orice formă vor dori generațiile care vin, de aici și de dincolo de Prut. (...) Cei mai mulți dintre românii plecați să muncească în străinătate fac asta pentru că și-au pierdut încrederea că acasă se poate mai bine. Avem datoria de a le respecta decizia, de a-i proteja și sprijini acolo unde au ales să trăiască, dar și obligația de a nu-i înstrăina de țară și de a-i încuraja să se întoarcă acasă (...)", conchide premierul Dacian Cioloș.

Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ