Coronavirus - România: 430605 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Kelemen Hunor, despre Centenarul Uniri: Un prilej un nou cadru de dialog cu majoritatea

Saturday, 25 November 2017, 13:57 Sursă: REALITATEA.NET

Kelemen Hunor a menționat că membrii comunității maghiare trebuie să vorbească despre valorile pe care le-au creat și care au contribuit la dezvoltarea societății, dar, în același timp, trebuie să își exprime doleanțele și neajunsurile.

"Urmează anul 2018 și acesta nu ne va cruța. Sunt foarte multe manifestări antimaghiare și ultranaționaliste. (...) Fără a vrea să jignim pe cineva, (...) trebuie să ne punem întrebarea — după 100 de ani ce s-a schimbat în țara noastră, ce s-a îmbunătățit și ce a devenit mai rău? Dacă păstrarea identității noastre, a comunității maghiare este în siguranță. (...) Aici, la Târgu Mureș, evenimentele care s-au petrecut în jurul Liceului romano-catolic, dar și alte cazuri care s-au petrecut de-a lungul istoriei ne arată că putem să și regresăm, nu doar să avansăm. Deci, trebuie să spunem că Centenarul Unirii ar trebui să fie o perioadă în care majoritatea română să accepte și ceea ce cerem noi, un dialog, în care vom avea o nouă relație, un nou cadru de colaborare între majoritate și minoritate. (...) Eu văd un viitor comun, un viitor pe care îl clădim împreună aici în România și în Transilvania", a afirmat Kelemen Hunor, în deschiderea ședinței organizațiilor de femei ale UDMR, care se desfășoară sâmbătă la Palatul Culturii din Târgu Mureș.

El a adăugat că o majoritate care are încredere în sine nu o să aibă niciodată frică de o minoritate, iar ceea ce solicită membrii comunității maghiare nu va face "mai săracă societatea românească", ci îi va ajuta "să se simtă bine, să se simtă acasă".

"Putem să răspundem bine la aceste provocări dacă suntem onești, dacă suntem cinstiți și, fără a avea intenția de a jigni, să cerem majorității române să ne gândim serios cum vedem noi viitorul împreună. Ce trebuie să facem nu este să stăm speriați în anul 2018, ci să vorbim despre ce valori am creat în sport, în știință, în economie. Trebuie să arătăm că suntem o comunitate care creează valori, iar dacă formulăm bine și corect aceste răspunsuri, atunci sunt sigur că și în comunitatea românească va fi deschidere și va fi o dorință de a vorbi sincer despre aceste lucruri", a mai spus Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale asigurate în cadrul evenimentului.

Sursa: Agerpres


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ