Iohannis, "stăpânul inelelor" din vistieria statului. Ministrul de Finanțe merge cu bugetul la Cotroceni

Monday, 09 December 2019, 08:55 Sursă: Realitatea.net

Autor: Realitatea.NET

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, și premierul Ludovic Orban au, azi, o întrevedere la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis. După întâlnire, Florin Cîțu susține o conferință de presă la Ministerul de Finanțe.

Florin Cîțu este așteptat luni la palatul Cotroceni pentru a-i prezenta lui Klaus Iohannis datele din rectificarea bugetară. Potrivit unor surse Realitatea Plus, Florin Cîţu le-a prezentat miniştrilor vineri, după şedinţa de Guvern, planul restructurărilor bugetare.

Mai mult, se pare că Guvernul lucrează pe două paliere: șeful de la Finanţe a inclus măsura în propunerile sale, dar şi ministrul Muncii are un astfel de proiect şi urmeză să se decidă forma în care acest pachet va fi adoptat: fie prin asumare de răspundere, fie să fie inclus în legea bugetului de stat.  

Conform agendei Executivului, la întâlnirea programată la Palatul Cotroceni participă premierul Ludovic Orban şi ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

Săptămâna trecută, şeful statului s-a întâlnit cu prim-ministrul, cu vicepremierul Raluca Turcan, miniştrii Muncii, Violeta Alexandru, Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, şi cu cel al Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş.

Iohannis a precizat ulterior că a fost informat despre situaţia din ministerele respective, despre planurile acestora şi despre politicile publice pe care vor să le pună în practică.

"Am avut câteva discuţii de lucru foarte bune cu premierul şi cu miniştrii de linie. M-au informat despre situaţia găsită la ministerele lor, despre planurile pe care le au şi despre politicile publice pe care vor să le pună în practică. Şi vom continua seria discuţiilor", a arătat preşedintele.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a afirmat că "este firesc" ca între preşedinte şi Guvern, "ambele ramuri ale puterii executive în stat", să existe un dialog permanent şi o colaborare. 

Ce măsuri de austeritate pregătește Guvernul Orban

Bugetarii nu mai pot fi și pensionari și angajați la stat, vor fi făcute concedieri în ministere, iar salariile demnitarilor vor fi înghețate. Primele măsuri luate în calcul de guvern pentru anul viitor au fost confirmate de premierul Ludovic Orban.

Planul pentru reducerea cheltuielilor se face pentru ca, în 2020, deficitul să se încadreze sub 3,5%. Surse guvernamentale au declarat pentru Realitatea PLUS că noul cabinet mai pregăteşte şi alte măsuri, printre care limitarea cheltuielilor la ministere. 

Pe lângă îngheţarea lefurilor demnitarilor şi interzicerea cumulului pensiei cu salariul, Guvernul mai vrea să impună o serie de limite ministerelor. Potrivit unor surse guvernamentale, e vorba de plafonarea indemnizației de hrană și a celei de merit și eliminarea plății defalcate a TVA. Totodată, punctul de amendă nu va mai crește odată cu salariul minim.

Surse politice au declarat pentru Realitatea PLUS că pachetul a fost prezentat vineri, de Florin Cîţu, miniştrilor, după şedinţa de Guvern. Mai mult, se pare că Guvernul lucrează pe două paliere: șeful de la Finanţe a inclus măsura în propunerile sale, dar şi ministrul Muncii are un astfel de proiect şi urmeză să se decidă forma în care acest pachet va fi adoptat: fie prin asumare de răspundere, fie să fie inclus în legea bugetului de stat. 

Adaugă părerea ta
Alte articole din: ECONOMIE