Coronavirus - România: 229040 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Iohannis, mesaj de ultimă oră despre Holocaust

Thursday, 29 June 2017, 12:36 Sursă: REALITATEA.NET

Mesajul a fost prezentat joi la Iași de către Andrei Muraru, Consilier Prezidențial la Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă, în cadrul unui eveniment de comemorare a 76 de ani de la Pogromul din Iași.

"Se împlinesc aproape opt decenii de la Pogromul din Iași, dar comemorarea momentului își amplifică, gradual, tragismul. Simțim cu atât mai mult încărcătura dramatică a evenimentelor de acum 76 de ani, cu cât numărul martorilor descrește de la un an la altul. Uitarea tinde să corupă istoria, să o deformeze. Dacă martorii dispar, atunci unul dintre cei mai importanți stâlpi ai memoriei este valorificarea locurilor", a declarat Iohannis.

El l-a citat în context și pe laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel: "Când cineva nu e în stare să simtă și să-și manifeste recunoștința, atunci ceva lipsește din umanitatea sa. Un om poate fi aproape definit prin atitudinea sa față de recunoștință".

"Aceste cuvinte sintetizează emblematic, prin simplitatea lor, datoria morală și respectul pe care fiecare dintre noi trebuie să îl poarte celor care au căzut victime regimurilor dictatoriale și totalitare ale secolului XX. În plus, cunoașterea, asumarea și transmiterea lecțiilor trecutului nu pot fi făcute decât prin acțiuni care să ducă la rezultate concrete, iar statul român a dovedit că a înțeles pe deplin acest lucru", a spus șeful statului.

El a vorbit despre importanța păstrării amintirii legate de asemenea evenimente.

"Dincolo de măsurile care s-au luat deja la nivel național, cred că este de o importanță esențială continuarea demersurilor în vederea prezervării memoriei victimelor și la nivel local. Fiind un loc simbolic, fosta Chestură a Poliției din Iași trebuie să fie reabilitată și valorificată ca loc al memoriei. Cum să le insuflăm tinerilor respectul pentru adevăr și responsabilitate civică dacă nu prin punerea în valoare a monumentelor cu încărcătură istorică?", a afirmat el.

Iohannis a spus că încurajează autoritățile locale "să se ralieze la progresele din ultimii ani ale României și să continue demersurile necesare pentru realizarea, la Iași, a unui adevărat loc simbolic, care să reflecte tragismul evenimentelor din iunie 1941".

El s-a referit și la proiectul unui muzeu al Holocaustului în România.

"Sper ca Pogromul de la Iași să primească locul cuvenit în viitorul Muzeu al Istoriei Evreilor și Holocaustului din România, ce urmează să fie amenajat la București", a menționat președintele.

El a amintit și că România a deținut, până la începutul acestui an, președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului. "Am reușit să consolidăm realizările noastre din ultimele decenii în combaterea antisemitismului, xenofobiei și discriminării", a spus el.

Președintele a subliniat că "educației despre Holocaust trebuie să i se acorde și pe viitor locul cuvenit, iar în acest sens este necesar ca autoritățile publice și societatea civilă să înțeleagă că demersurile concrete trebuie continuate".

"Este nevoie în această direcție de o susținere cât mai largă, a tuturor decidenților, pentru că memoria ne definește prezentul și reflectă identitatea noastră ca popor. Fie ca amintirea victimelor să rămână veșnic în inimile noastre!", a încheiat Klaus Iohannis.

Sursa: Agerpres


Citeste totul despre:


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ