Ioan Talpeș: E un moment de maximă tensiune internațională, iar noi ne ocupăm de jocuri penibile

Thursday, 17 April 2014, 11:13 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Nimic nu poate fi mai degradant si mai descalificant decat sa te bati pe structuri de informatii in cadrul unui stat din ziua de azi, membru UE si NATO, subliniaza generalul Ioan Talpes, fost director al Serviciului de Informatii Externe - scrie ziare.com.

Comentariul a fost facut in conditiile in care, marti, Camera Deputatilor a votat un proiect de lege care prevede ca seful Directiei de Informatii a Armatei (DGIA) sa fie numit de catre premier. In prezent, acesta este numit la propunerea ministrului Apararii si cu avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), DGIA fiind, alaturi de SRI si SIE, unul dintre cele mai puternice servicii de informatii, care asigura, la nivelul MApN, securitatea informatiilor clasificate nationale, ale NATO si ale UE.

Decizia se inscrie pe o lista mai lunga de schimbari de acelasi gen facute de guvernarea Ponta. Astfel, imediat dupa ce a ajuns premier, Victor Ponta si-a trecut in subordine, prin ordonanta de urgenta, serviciul de informatii din Ministerul de Interne, iar recent Executivul a initiat un proiect de lege prin care pozitia de sef al Politiei Romane ar urma sa fie ocupata de un demnitar asumat politic, numit de premier si cu rang de secretar de stat - o premiera in Uniunea Europeana.

De asemenea, Guvernul vrea in subordine si Directia de inzestrare a Armatei, dar si Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), precum si Serviciul de Protectie si Paza (SPP).

La toate acestea se adauga si surprinzatoarea decizie a premierului Ponta, anuntata duminica seara, de a-si muta biroul de la Palatul Victoria la Ministerul Apararii Nationale.

Intrebat de Ziare.com daca aceste masuri ar putea avea vreo legatura cu situatia extrem de tensionata din Ucraina, generalul Ioan Talpes a negat categoric. "Nu are absolut nicio legatura cu Ucraina, ci are legatura doar cu mentalitatile specifice unei societati aflate, inca, intr-o stare de ratacire totala. Nu ne gasim pasii, cadenta si nici proiectul. Suntem in UE, suntem in NATO, dar noi nu intelegem despre ce este vorba si continuam sa ne manifestam ca si cum nu am face parte din aceste aliante internationale.

Citește mai mult pe ziare.com.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri