Coronavirus - România: 222559 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Dragnea, la votul de învestire: Prefer o guvernare onestă decât una proastă şi mincinoasă

Thursday, 29 June 2017, 16:41 Sursă: REALITATEA.NET

"În această legislatură, pentru prima oară, majoritatea a decis să schimbe Guvernul ca urmare a îndepărtării de la programul de guvernare pentru care această majoritate a primit votul de la cetăţeni şi pentru care această majoritate a acordat votul de încredere în Parlament. Pentru prima oară, Guvernul a primit un semnal clar că în Parlament se află puterea politică şi legitimitatea dată de votul românilor. Asta trebuie să ţină minte toţi membrii Guvernului care vin să ceară astăzi votul de încredere pentru a forma noul Guvern, dar şi cei care vor forma guvernele ulterioare - că această încredere nu este doar o formalitate prevăzută de Constituţie, ci chiar fundamentul existenţei Guvernului", a susţinut Dragnea, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, votul cetăţenilor este esenţa suveranităţii acestui stat şi nici Guvernul, nici primul-ministru, nici celelalte instituţii nu au voie să-l ignore.

"Majoritatea parlamentară care exercită această putere are datoria şi obligaţia de a interveni atunci când Guvernul se abate. Schimbarea Guvernului într-adevăr a fost comentată ca o anomalie a politicii româneşti. Anomalia a fost alta - un premier care şi-a pierdut încrederea acordată de partidele care l-au susţinut refuză să demisioneze şi aruncă ţara într-o criză politică majoră. Şi întreb pe toţi cei care cu bună-credinţă ne-au criticat că dăm jos propriul Guvern: Ce era de preferat? Să minţim că totul merge bine sau să spunem adevărul că au apărut întârzieri care riscau să pună în pericol întregul program de guvernare? Să ascundem sub preş gunoiul, aşa cum au făcut-o mulţi în anii trecuţi, sau să ieşim odată din această ipocrizie şi să facem această curăţenie pentru redresarea programului de guvernare? Pe cine preferaţi? Pe cei care mint frumos sau pe cei care vă spun adevărul? (...) Ce aţi fi făcut dvs dacă aţi fi constatat că primul-ministru pe care l-aţi învestit cu puterea politică din alegeri începe să rateze unul după altul termenele din programul de guvernare asumate de noi în campania electorală în faţa celor care ne-au ales? Ce aţi fi făcut dvs. dacă aţi fi constatat că în ciuda tuturor întârzierilor pe care le semnalaţi premierul continuă să trateze cu superficialitate actul de guvernare şi îndeplinirea promisiunilor noastre? Ce le-aţi fi spus dvs. oamenilor care v-au votat? I-aţi fi minţit senin că totul merge bine sau le-aţi fi spus adevărul?", a arătat Dragnea.

Potrivit acestuia, "răspunsul este clar": "Nu am ezitat şi nu vom ezita să ne asumăm toate costurile electorale ca lucrurile să meargă bine în ţară, să meargă bine în Guvernul învestit de partidele care îl susţin. Prefer o guvernare onestă, decât o guvernare proastă şi mincinoasă. Nu este nimic de condamnat în asta. Am fost oneşti, ne-am făcut propria evaluare şi am spus românilor care este adevărul. (...) Am fost oneşti şi am avut curajul să le cerem propriilor noştri colegi care nu au performat să se retragă, unii au înţeles, alţii însă s-au încăpăţânat să se agaţe de funcţii şi de scaun".

Dragnea i-a transmis premierului desemnat, Mihai Tudose, că va urmări cu mai multă atenţie ca termenele din programul de guvernare să fie respectate.

"Şi le mai spun un lucru foarte important colegilor din Guvern - să fie mereu atenţi şi să-i respecte pe cei care formează actuala majoritate parlamentară, pe cei care fac parte din întregul Parlament, pentru că aici, în Parlament, se acordă votul de încredere pentru viitorul Guvern. Şi atrag atenţia viitorului Cabinet că angajamentul pe care noi, oamenii politici, ni l-am asumat în faţa cetăţenilor a fost de a creşte veniturile pentru toţi românii, nu doar pentru cei care lucrează în sectorul public", a arătat liderul PSD.


Citeste totul despre:


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ