Donald Tusk, mesaj dur pentru Dăncilă: "Judecătorii decid cine este vinovat, nu politicienii!"

Thursday, 07 February 2019, 18:41, Sursă: REALITATEA.NET

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk i-a transmis, joi, la Bruxelles, premierului Viorica Dăncilă că, în opinia sa, este responsabilitatea judecătorilor şi nu a politicienilor să decidă cine este vinovat.

Adaugă părerea ta

Președintele Consiliului European Donald Tusk, spune, într-o postare în limba română pe Twitter, după întâlnirea cu Viorica Dăncilă, că, în opinia sa, este responsabilitatea judecătorilor și nu a politicienilor să decidă cine este vinovat si cine nu.

„Întrevedere cu PM @VDancila_PM despre parcursul #RO2019EU, #SibiuSummit, statul de drept. Poate că sunt de modă veche, dar continui să cred că este responsabilitatea judecătorilor şi nu a politicienilor să decidă cine este vinovat şi cine nu”, precizează Donald Tusk, într-un mesaj postat pe Twitter.

Mesajul lui Donald Tusk este o trimitere directă la intențiile Guvernului de la București de a emite Ordonanțe de urgență pe domeniul justiției, una dintre acestea fiind aceea care va permite rejudecarea tuturor deciziilor definitive din ultimii ani (OUG cu recursul în anulare), dar și OUG-uri pe amnistie sau grațiere.

Discursul lui Donald Tusk de la Ateneul Român din ianuarie i-a atras oficialului european simpatia aproape unanimă în țara noastră.

Premierul Dăncilă, declara anterior întâlnirii cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, că va explica oficialilor de la Bruxelles despre măsurile din Justiţie, cum ar fi ordonanţa pe completurile de 5.

Şeful Executivului anunţa, miercuri, că a discutat cu ministrul Justiţiei Tudorel Toader legat de ordonanţa ce vizează completurile de cinci judecători, dar că nu va intra în discuţie săptămâna aceasta, acum fiind prioritar bugetul.

"Am discutat aplicat pe unele din acte normative, OUG legat de completul de 5 judecători, aleşi în mod nelegal şi aceste lucruri trebuie finalizate în scurt timp. Nu în această săptămână pentru că acum prioritar e bugetul", a declarat Viorica Dăncilă, la România TV.

Reprezentanţii PSD au menţionat, într-o postare pe Facebook, că ordonanţa de urgenţă privind completurile de cinci, nu va stabili vinovăţii sau nevinovăţii, ci va restabili un drept fundamental.