Băsescu, critici la adresa ambasadorului SUA: M-a deranjat. E greşit să stimuleze rămânerea în piaţă

Monday, 09 November 2015, 16:36, Sursă: REALITATEA.NET

Fostul preşedinte Traian Băsescu a lansat un atac la adresa ambasadorului SUA la Bucureşti, Hans Klemm. Fostul şef de stat a declarat în cadrul unei emisiuni că l-a deranjat uşurinţa cu care oficialul "a dat semnalul că putem sta în continuare în stradă". Băsescu a mai subliniat că este greşit ca un "reprezentant al unei țări de asemenea calibru, pe care o prețuim, să încerce să stimuleze rămânerea în piață".  Reamintim  că Hans Klemm preciza săptămâna trecută,  într-un comunicat de presă, că îi încurajează pe toţi românii "să rămână implicaţi în procesul civic", precizând, totodată, că aşteaptă "cu nerăbdare" să colaboreze cu preşedintele, prim-ministrul interimar şi cu guvernul în "domeniile prioritare comune".

Redăm în continuare, dialogul dintre moderatorul DIGI 24 şi fostul preşedinte, în care Băsescu susţine de fapt, că el a avut o observaţie la adresa ambasadorului, şi nu un atac:

Claudiu Pândaru: Într-o declarație publică, am văzut un atac la adresa ambasadei... 

Traian Băsescu: A ambasadorului... Nu un atac, o observație.

Claudiu Pândaru: E prima. Până anul trecut îi considerați parteneri. 

Traian Băsescu: Și acum îi consider la fel. M-a deranjat ușurința cu care a dat semnalul că putem sta în continuare în stradă. Eu cred că și domnia sa a văzut scăderea în intensitate, a putut să analizeze că reacția reală a fost în primele zile, nu în ultimele zile când piața se penibilizează. Aseară erau sub o mie. O continuare, o stimulare la a se continua ce a fost în primele zile e greșită. Guvernul a căzut, suntem într-o zonă de instabilitate, Ucraina, Moldova - nici Bulgaria nu se simte bine. A venit timpul politicului, să revenim la o atmosferă de calm și rațiune.

Un reprezentant al unei țări de asemenea calibru, pe care o prețuim, să încerce să stimuleze rămânerea în piață, e greșit. Președintele a spus abia aseară, după ambasador.

Claudiu Pândaru: Să discutăm puțin despre soluțiile politice. Până la soluții pe termen lung...