DE CE este NOIEMBRIE cea mai PERICULOASĂ lună a anului

Wednesday, 05 November 2014, 20:52, Sursă: REALITATEA.NET

Este cea mai periculoasă lună a anului: întunecata noiembrie aduce mult mai multe riscuri decât ne imaginam. Din cauza oboselii și slăbirii capacității de concentrare, facem mai multe greșeli decât în mod normal. Iar uneori efectele sunt dramatice.

Adaugă părerea ta

De la falimentele companiilor până la prăbușirea unor avioane, noiembrie este cea mai critică lună a anului în Germania. "De obicei, avem o situație mare de criză pe săptămâna și alte trei mai mici, dar în noiembrie numărul acestora se dublează", spune directorul Institutului pentru Studierea Crizelor din Kiel, pentru Deutsche Welle. Mai mult decât atât, în această lună sumbră de toamnă crește și numărul sinuciderilor.

Una dintre cauzele acestei anomalii este accea că, în timpul toamnei, oamenii se simt mai obosiți, atenția lor scade și, într-un final, ajung să facă mai mulți pași greșiți, explică expertul citat.

Explicația e următoarea: în acest anotimp, cerul este de obicei colorat într-un gri-sumbru, mai ales în emisfera nordică. Iar dacă lumina nu ajunge la oameni, organismul acestora produce mai multă melatonină, hormonul care reglează ciclul somn-veghe.

Expertul dă și câteva sfaturi practice. Pentru a reduce stresul, de pildă, putem să nu tratăm cu seriozitate anumite acțiuni ale noastre, imaginându-ne că ne aflăm într-o situație critică. Așa vom învăța să evităm greșelile și, implicit, declanșarea crizelor.

Citeşte mai mult pe ziarulring.ro