Coronavirus - România: 471536 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Washingtonul protestează faţă de inculparea fostului preşedinte georgian Saakaşvili

Wednesday, 30 July 2014, 08:47 Sursă: Mediafax

"Respectarea statului de drept semnifică întâi de toate că fiecare ar trebui să se conformeze legilor unei societăţi democratice, însă de asemenea sistemul judiciar nu ar trebui să servească pentru represalii politice", a condamnat Departamentul de Stat american, potrivit unui comunicat.

Justiţia georgiană a anunţat luni că îl inculpează pe fostul preşedinte Saakaşvili şi pe mulţi alţi funcţionari de rang înalt din cadrul administraţiei sale, pentru "abuz de putere" în reprimarea unor manifestaţii antiguvernamentale în timpul conducerii sale, la sfârşitul lui 2007.

Saakaşvili, exilat în Statele Unite, ţară care îi era foarte apropiată în timpul mandatului său, nu s-a prezentat pentru a fi audiat de către Parchet.

Acest reformator proocidental, venit la putere în 2003, în urma "revoluţiei trandafirilor", a condus fosta republică sovietică Georgia. El a fost înlocuit cu un aliat al miliardarului Bidzina Ivanişvili, duşmanul său jurat, al cărui partid a câştigat alegerile legislative în 2012.

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN