Coronavirus - România: 691488 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Victoria electorală a premierului Shinzo Abe anunță sfârșitul constituției pacifiste a Japoniei

Monday, 23 October 2017, 09:16 Sursă: REALITATEA.NET

Shinzo Abe, premierul Japoniei a declarat că sarcina sa imediată este să "tranşeze cu fermitate" chestiunea nord-coreeană, la câteva ore după ce sondajele la ieşirea de la urne au indicat o victorie categorică a partidului său în scrutinul legislativ care a avut loc duminică, informează BBC News, citat de Mediafax.

"Aşa cum am promis la alegeri, sarcina mea imediată este să tranşez cu fermitate chestiunea nord-coreeană" a declarat premierul.

"Pentru asta este nevoie de o diplomaţie puternică", a adăugat Abe, care convocat alegeri anticipate în încercarea de a obţine un mandat mai solid pentru gestionarea mai multor "crize" cu care se confruntă ţara sa, printre care şi intensificarea ameninţării nord-coreene.

Sondajele de opinie la ieşirea de la urne indică faptul că Partidul Liberal Democrat (LDP) şi partenerul de coaliţie Komeito ar urma să câştige 312 locuri în Camera Reprezentanţilor, menţinându-şi astfel majoritatea de două treimi în camera inferioară a Parlamentului nipon.

Shinzo Abe consideră că este necesară extinderea rolului forţele armate nipone, care prin constituţie sunt limitate la a avea doar un rol defensiv, pentru ca Japonia să aibă la dispoziţie toate opţiunile în cazul unei agresiuni din partea Coreei de Nord.

Modificarea Constituţiei necesită o majoritate de două treimi în ambele camere ale Parlamentului japonez şi o majoritate simplă într-un referendum naţional.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN