SUA anunță că nu recunosc referendumul pentru independență din Kurdistan

Saturday, 30 September 2017, 08:57 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

"Votul și rezultatele sunt lipsite de legitimitate, iar noi continuăm să susținem un Irak unit, federal, democratic și prosper", a afirmat șeful diplomației de la Washington într-un comunicat. "Statele Unite cer tuturor părților, inclusiv vecinilor Irakului, să respingă orice măsură unilaterală și orice recurgere la violență", a adăugat el, potrivit Agerpres.

Rex Tillerson și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea pentru "posibilele consecințe negative ale acestei măsuri unilaterale".

"Îndemnăm autoritățile kurde irakiene să respecte rolul constituțional al guvernului central și îndemnăm guvernul central să respingă amenințările sau orice aluzie la o posibilă recurgere la forță", a continuat secretarul de stat, cerându-le tuturor actorilor "să rămână concentrați în lupta pentru a învinge" gruparea jihadistă Stat Islamic (SI).

SUA au respins dinainte referendumul organizat luni în Kurdistanul irakian, apreciind că riscă să destabilizeze regiunea.

Votul "da" pentru independență a obținut o majoritate covârșitoare cu ocazia referendumului inițiat de președintele regiunii autonome a Kurdistanului, Masoud Barzani.

Deși autoritățile kurde au dat asigurări că nu vor proclama automat independența, Bagdadul a exclus pentru moment orice dialog și a tăiat legăturile aeriene între Kurdistanul irakian și străinătate în semn de represalii.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri