Coronavirus - România: 121235 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Parlamentul sirian anunţă candidatura lui Bashar al-Assad la alegerile prezidenţiale

Monday, 28 April 2014, 15:30 Sursă: Mediafax

"Eu, cetăţeanul Bashar Hafez al-Assad vreu să candidez la postul de preşedinte al Republicii Siriene", a declarat el într-o scrisoare citită de preşedintele Parlamentului, Mohammad al-Lahham.

Preşedintele sirian, aflat la putere din 2000, este angajat de trei ani într-un război sângeros împotriva rebelilor care doresc îndepărtarea lui de la putere.

Al şaptelea candidat care îşi anunţă intrarea în cursa electorală, preşedintele, în vârstă de 48 de ani, a cărui familie conduce Siria cu "mână de fier" de peste 40 de ani, urmează să fie reales în cursul acestui scrutin ce va fi organizat în zonele controlate de regimul său.

La începutul lunii martie, Parlamentul sirian a votat o lege care exclude de facto o participare a opoziţiei în exil la alegerile prezidenţiale şi deschide calea pentru realegerea lui Assad, a cărui plecare de la putere este principala revendicare a opoziţiei. Scrutinul din 3 iunie este calificat drept "farsă" de opoziţie şi Occident.

"Le cer tuturor cetăţenilor sirieni să se abţină să tragă în aer în semn de bucurie, indiferent de ocazie, cu atât mai mult cu cât Siria va cunoaşte primele alegeri din istoria sa modernă", a afirmat preşedintele Assad.

"Cei care doresc să-şi exprime bucuria şi sprijinul pentru orice candidat la alegerile prezidenţiale trebuie să manifeste responsabilitate naţională şi să se prezinte la urne la data stabilită", a adăugat el.

Războiul din Siria s-a soldat cu peste 150.000 de morţi şi peste nouă milioane de refugiaţi.

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN