Coronavirus - România: 18429 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Moqtada al-Sadr: Insurgenţii sunniţi sunt pregătiţi să atace Bagdadul

Friday, 08 August 2014, 23:52 Sursă: Mediafax

"Unele grupări teroriste şi-au încheiat pregătirile pentru un asalt asupra Bagdadului", a afirmat liderul şiit, citat într-un comunicat.

"Suntem pregătiţi să apărăm oraşul, să oferim întăriri forţelor se securitate şi să acţionăm în coordonare cu autorităţile pentru a face faţă oricărui scenariu", a continuat el.

La începutul lui iunie, el a anunţat înfiinţarea Saraya al-Salam (Brigăzile Păcii) pentru a apăra lăcaşurile religioase din Irak.

Aceste brigăzi, înfiinţate ca răspuns la ofensiva insurgenţilor sunniţi, lansată pe 9 iunie, includ foşti combatanţi ai Armatei Mahdi, care a luptat împotriva forţelor americane înainte de a fi dizolvată oficial în 2008.

Statele Unite au efectuat vineri prima intervenţie militară directă de la retragerea trupelor americane, în 2011, bombardând poziţii jihadiste ce ameninţă Kurdistanul Irakian şi mii de creştini şi Yezidi.

Şeful armatei irakiene, Babaker Zebari, a apreciat că alte operaţiuni sunt prevăzute în "oraşe irakiene controlate de Statul Islamic (SI)", o grupare jihadistă ultraradicală deja stabilită în Siria şi care a ocupat în iunie teritorii vaste din Irak.

Jihadiştii, care au declarat la sfârşitul lui iunie un "califat" în zonele cucerite în Irak şi Siria, au fost opriţi la câţiva zeci de kilometri de Bagdad. Potrivit unor experţi, ei duc lipsă de combatanţi pentru a putea lansa un asalt împotriva Bagdadului.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN