Coronavirus - România: 18429 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Jeliu Jelev, primul preşedinte al Bulgariei după comunism, a încetat din viaţă

Friday, 30 January 2015, 11:15 Sursă: REALITATEA.NET

"Contribuția lui Jelev la progresul democratic și la drumul european al Bulgariei va fi mereu în memorie și va fi onorată de societate", a declarat Țețka Țaceva, precizând că parlamentarii vor ține un minut de reculegere pentru Jeliu Jelev.

Membru al Partidului comunist bulgar în tinerețe, Jelev a fost exclus în 1965 pentru vederile sale divergente față de regim. El a fost șomer mai mulți ani, pe măsură ce regimul l-a izolat.

Jeliu Jelev, care a fost președinte al partidului de dreapta Uniunea forțelor democratice, a devenit renumit pentru cartea sa "Fascismul". La numai trei săptămâni după publicarea cărții, în 1982, cartea a fost interzisă și înlăturată din librării, întrucât asemăna regimul comunist cu administrația fascistă a țării din Al Doilea Război Mondial.

În 2009, Jeliu Jelev și-a exprimat opinia că Bulgaria ar trebui să se transforme într-o republică prezidențială, după model francez. "Țara trebuie să aibă atât prim-ministru, cât și președinte, dar al doilea trebuie învestit cu puteri ample, pentru a putea controla puterea executivă", susținea Jelev.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN