Coronavirus - România: 422852 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Catedrala Notre Dame din Paris a ars ca o torță. Incendiul a fost stins după 15 ore

Monday, 15 April 2019, 20:28 Sursă: REALITATEA.NET

Ziua de 15 aprilie 2019 va rămâne drept una dintre cele mai negre din istoria Franței. Un incendiu devastator a cuprins catedrala Notre Dame, cu puțin timp înainte de ora României 20:00, distrugând o mare parte din clădirea-monument, în nici două ore, timp în care nimeni nu a putut interveni concret. 

UPDATE. Incendiul care a devastat o parte din catedrala Notre-Dame din Paris a fost stins în totalitate, a anunţat astăzi, 16 aprilie, cu puţin înainte de ora 10:00, purtătorul de cuvânt al brigăzii de pompieri.

DETALII AICI

---------------------

Catedrala Notre Dame a ars cu flăcări puternice și, deși mai multe echipaje de pompieri s-au deplasat la fața locului, stingerea incendiului care a cuprins unul dintre simbolurile Parisului și ale Franței nu s-a putut realiza în timp util.

Cei peste 500 de pompieri mobilizați au avut uriașe dificultăți în a reuși să stingă focul de proporții, care a distrus o bună parte din clădire, plus obiecte de artă vechi de sute de ani, de o valoare inestimabilă.

Aproape de miezul nopții în Franța, pompierii au anunțat că au reuşit să salveze structura edificiului în întregime. "Putem considera că structura Notre-Dame este salvată şi păstrată în întregime", a afirmat generalul Jean-Claude Gallet, comandantul Brigăzii de pompieri din Paris.

Oficialitățile pariziene susţin că incendiul ar putea avea legătură cu lucrările de renovare a clădirii vechi de peste 700 de ani, renovare care are loc în această perioadă. Specialiștii afirmă că refacerea catedralei Notre Dame va dura mulți ani.

Notre-Dame, 850 de ani de istorie

Vezi mai jos imagini!

Premierul britanic, mesaj de susținere pentru poporul francez

Premierul britanic Theresa May a transmis un mesaj de susţinere pentru poporul francez, după ce un simbol al Franţei, celebra catedrală Notre-Dame din Paris, a fost cuprinsă de un puternic incendiu.

Jean-Claude Juncker: Ce seară tristă! Ce regretabil!

"Notre-Dame de Paris aparţine întregii umanităţi. A inspirat atât de mulţi scriitori, pictori, filosofi şi vizitatori din toată lumea. Ce seară tristă! Ce regretabil! Împărtăşesc emoţiile cu naţiunea franceză, care sunt şi ale noastre", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Arhiepiscopul Parisului le-a solicitat preoţilor să tragă clopotele tuturor bisericilor pariziene pentru a semnala tragedia mistuirii de către flăcări a unui simbol al Franţei, catedrala Notre-Dame din Paris, conform Reuters.

Mesajul Vaticanului

Cconform unui mesaj publicat de Reuters, Vaticanul este în stare de "şoc şi tristeţe" din cauza incendiului care a provocat deja daune foarte grave clădirii şi ameninţă să o mistuie în totalitate. Vaticanul a dorit să transmită că este alături de credincioşii catolici francezi în aceste momente şi că se roagă pentru pompierii care intervin pentru stoparea flăcărilor, scrie Agerpres.

Motivul pentru care nu s-a intervenit cu elicoptere pentru stingerea incendiului de la Notre Dame

Experții de la Direcția Generală a Securității Publice spun că nu se poate stinge incendiul cu apa pulverizată din elicoptere deoarece ar fi afectată grav construcția.

Ministrul adjunct de Interne al Franţei a declarat că salvarea Catedralei Notre Dame din Paris nu este certă, scrie The Guardian.

Un anunţ similar a fost făcut de pompierii francezi care susţin că nu sunt siguri dacă acest foc mai poate fi oprit.

Citește și: Notre Dame, în flăcări. Donald Trump, reacție fulger după imaginile-șoc de la TV

Conform poliției franceze, nu sunt nici răniți și nici morți.

Președintele francez Emmanuel Macron a scris pe Twitter: "Notre-Dame de Paris este în flăcări. Emoția unei națiuni întregi. Gândurile se îndreaptă către toți catolicii și pentru toți francezii. Ca toți compatrioții noștri, sunt trist în seara asta să văd că această parte a noastră arde"

-----------------------

Catedrala Notre-Dame din Paris este un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franța, sediu al Arhiepiscopiei Parisului. Catedrala se află pe Île de la Cité, în centrul Parisului.

Construcția a început în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan.

Catedrala Notre-Dame este vizitată de circa 13 milioane de persoane anual, adică o medie zilnică de aproximativ 30.000 de oameni. În zilele cu afluența ridicată, adică de sărbători sau când sunt evenimente importante, se poate ajunge chiar și la 50.000 de oameni.

Anunț de ultimă oră privind incendiul de la Catedrala Notre Dame!

----------------------

 

.

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN