Piese pentru rachetele NASA sau Accelaratorul de particule de la Geneva, fabricate la Focșani

Saturday, 01 February 2020, 11:52 Sursă: Realitatea.NET

"Piesele pe care le producem pleacă la export, dar aproape niciodată nu știm unde ajung. Sigur, ele sunt făcute pentru aeronautică, sunt piese pentru care trebuie să fim foarte atenți, uneori lucrăm „la micron”, pentru că cei care comandă asemenea piese cer standarde înalte de calitate", spune Gheorghe Stan.

Începutul a fost destul de greu, pentru că această industrie de nișă nu se încadra în domeniile consacrate ale industriei Vrancei: prelucrarea lemnului, confecțiile sau vinificația. În scurt timp, însă, fabrica lui Gheorghe Stan s-a impus, mai ales pe piața externă, ajungând să aibă o  rentabilitate cel puțin triplă față de alte domenii profitabile din economia vrânceană.

Rentabilitatea de 30-40% este obținută la Micromet cu utilaje de ultimă generație utilizate pentru obținerea unor produse livrate în special către partenerii străini din Germania, Grecia, Franța, Olanda sau SUA. Dar toate aceste utilaje nu ar fi putut fi achiziționate fără fondurile europene, bani pe care familia Stan a început să-i acceseze încă de la apariția oportunității unei finanțări europene.

„La început a fost foarte greu, mulți accesau fonduri europene doar – doar ciupeau ceva, noi însă ne-am dat seama imediat de oportunitatea dezvoltării fabricii cu asemenea fonduri. Și ce a ieșit, se vede”, spune întreprinzătorul. Până acum, fabrica Micromet a finalizat proiecte de peste 4 milioane de euro din fonduri europene, bani cu care a ridicat un sediu nou și a cumpărat utilaje de înaltă performanță.

Inițial, fabrica avea 11 angajați, acum a ajuns să lucreze cu peste 60, cei mai mulți dintre ei fiind plătiți cu salarii mult peste media din regiune.

Piese chiar și pentru acceleratorul de particule de la Geneva

În fabrica dotată prin fonduri UE, toate procedurile sunt automatizate. De aici au plecat piese pentru avioanele Boeing, pentru Acceleratorul de particule de la Geneva, dar și pentru NASA.

„Fondurile europene sunt singura soluție pentru economia României”

Gheorghe Stan a identificat rapid dezvoltarea afacerii cu ajutorul fondurilor europene, din care a accesat, până acum, 4 milioane de euro și va mai accesa. Este supărat pe birocrația impusă pentru accesarea lor, dar e conștient că sunt singura soluție pentru salvarea unor industrii.

„Practic nu a existat nici un program, nici o oportunitate de creștere a competitivității economice, din fonduri europene, la care Micromet să nu aibă unul sau două proiecte”, conchide Gheorghe Stan.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ECONOMIE
Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-02-01 13:24:05
Asta e roman, nu porcii analfabeti are au luat gratuit ...

... firme, companii, ferme, pamint si paduri si le-au praduit strainilor !

Alte articole din: ECONOMIE