Isărescu a făcut anunțul! Bucureștenii ar trebui să fie mândri!

Monday, 18 November 2019, 12:55, Sursă: agerpres.ro

Guvernatorul Băncii Naționale a declarat că PIB-ul pe cap de locuitor în Capitală este aproape de Berlin și chiar peste Lisabona, însă asta atrage după sine si agravarea discrepanțelor între veniturile orășenilor și cele ale românilor din zonele rurale.

Adaugă părerea ta

Valoarea Produsului Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor înregistrată în zona Bucureşti-Ilfov este aproape de cea a Berlinului şi peste Lisabona, dar, cu toate acestea, s-au agravat discrepanţele între oraş şi zonele rurale, iar astfel de probleme nu sunt de neglijat, a afirmat, luni, într-o conferinţăMugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), relatează Agerpres.

"Din punct de vedere al standardelor clasice de măsurare a progresului, şi anume PIB-ul pe locuitor, convergenţa reală, nu avem deocamdată un alt indicator, România a avut cel mai puternic avans dintre ţările din zonă. E adevărat că am şi plecat de jos şi de regulă am intrat în rândul ţărilor cu PIB pe locuitor mediu, am intrat în capcana venitului mediu pe cap de locuitor... Am "dezvoltat' şi o problemă majoră: agravarea discrepanţelor între zonele istorice, între oraş şi zonele rurale. Probabil că ştiţi, dacă nu, vă confirm că, în ceea priveşte PIB-ul pe locuitor, Bucureştiul şi zona Ilfov sunt în apropierea Berlinului, de exemplu, şi peste Lisabona.

Dar nu sunt decât 40 de kilometri de la Bucureşti la Las Fierbinţi, ca să spun aşa, iar la 100 de km, în Bărăgan, sunt chiar zone de sărăcie cruntă... Este adevărat că şi între Nevada şi Massachusetts sunt discrepanţe... Dar, totuşi, sărăcia cruntă creează probleme. Preţul pâinii la ţară este cam o zecime din preţul pâinii din Uniunea Europeană. Problemele acestea nu sunt de neglijat", a spus Isărescu.

Oficialul BNR este de părere că discrepanţele dintre zonele României se adâncesc şi din cauza lipsei infrastructurii din partea de est a ţării unde investitorii nu au cum să ajungă.

"Discrepanţele au ajuns să se adâncească în principal din cauza faptului că infrastructura în zona estică, cu preponderenţă în Moldova, nu este dezvoltată. Nu au cum să meargă investitorii acolo, n-au nimic cu moldovenii. Din punct de vedere social, ţara s-a omogenizat foarte mult, dar cu toate astea nu au cum să ajungă acolo (investitorii în Moldova, n.r.). Cel mult investesc în Iaşi pentru că Iaşiul este o zonă universitară. Se fac investiţii în high tech, fintech, dintre acestea care nu incumbă infrastructuri fizice", a declarat Mugur Isărescu.

Comentarii Existente
2019-11-18 17:29:20
dama de pica

Ce noutati ne spune dl.guvernator! Am vazut ca mergeati des sa va intalniti in Parlament cu oameni politici importanti, probabil le-ati spus si v-ati inteles, totul este OK! V-ati schimbat parerea?

2019-11-18 18:41:39
Paine si circ in Romanica

Isarescu este singurul om normal la cap din ultimul timp care incearca sa stopeze prabusirea fortat intentionata a leului determinata de afirmatiile Guvernului Bufonilor cu privire la economia Romaniei. Inclusiv Mamutul a avut iesiri necontrolate pe aceasta tema, dar mult mai ponderate fata de tandemul Citu-Ludovic. S-au mai bagat in seama pe aceasta tema si Cap de Penis impreuna cu "travestitul" ,mai nou, Turcan, care ameninta de 3-4 luni ca stiu ei cine a ciordit si cum 10%din PIB dar nu spun de 4luni , tin secret??? Bufonii astia oare nu stiu ca daca te inscaunezi prin frauda si cumparare de voturi, sfarsesti prost?

2019-11-18 20:13:11
Amalia

Care este valoarea acestui PIB în zona Bucuresti-Ilfov ? O cifră medie spune multe dar ascunde discrepante mari,în special capitală unde sunt cele mai mari salarii și alte venituri,aici este sediul tuturor ministerelor,a băncilor, firme mari,învățământ superior,spitale cu cei mai mulți medici etc.Dar tot aici trăiesc foarte mulți oameni cu un standard de viață mult mai scăzut față de "elită ".Corect este să ne arătați nivelul mediu și apoi ,cum este distribuită numărul de populație în funcție de intervale de venit! Afirmațiile făcute, așa în general,nu sunt o noutate,le știm cu toții! Oare câți au motive să se bucure de cele afirmate,în general,de domnul guvernator ? Ar fi multe de comentat,realitatea este că se evită voit posibilitatea comparației.

2019-11-18 20:58:23
Iulia mihai

Poate că guvernanții noștri au ceva cu Moldova . Sau nu mai au nici în clin, nici în mânecă . Tot acolo .

2019-11-18 21:03:45
Paine si circ in Romanica

Da. Tot poporul rupe Fuckbook-ul in doua, numai savanti mai mari decat Elena Ceausescu, in acelasi timp nu sunt capabili sa intre pe site-ul Institutului National de Statistica pentru simpla informare si evitarea palavragelilor de rigoare. Informati-va oamenilor, la futut se pricepe si ultimul prost!

Alte articole din: Ultimele Stiri