8 obiceiuri financiare sănătoase pe care să le încerci în 2020 (P)

Thursday, 06 February 2020, 14:13 Sursă: Realitatea.NET

Totuși, stabilitatea și independența financiară nu sunt atât de greu de obținut, mai ales dacă reușești să îți formezi câteva obiceiuri sănătoase care să devină parte integrantă din viața ta. Găsești mai departe opt idei valoroase care te vor ajuta să faci schimbări financiare majore și să depășești provocarea de a-ți administra eficient câștigurile.

1. Stabilește un buget personal

Dacă nu te-ai folosit de bugetare în gestionarea veniturilor și a cheltuielilor, noul an reprezintă argumentul perfect pentru a face asta. Setarea unui buget personal te va ajuta să îți ții sub control cheltuielile, să reduci costurile inutile și să economisești mai mulți bani. Pe termen lung, acest lucru îți va arăta cât de ușor poți să atingi stabilitatea financiară.

2. Setează-ți obiective clare și realiste

Încearcă să pui la punct țeluri realiste și ușor de îndeplinit. Stabilirea unui obiectiv uriaș, cum ar fi demararea unei noi afaceri sau achiziția unei locuințe, poate părea grozavă la început, dar și descurajantă atunci când progresul este mai lent decât ai anticipat. Așadar, începe cu lucruri mici și constante care să-ți permită pe parcurs să îți transformi cu totul viața financiară. Nu te sacrifica pentru a-ți îndeplini scopurile, ci adoptă flexibilitatea în atingerea obiectivelor, întrucât este nevoie de timp pentru a duce la bun sfârșit orice strategie financiară.

3. Creează un calendar financiar

În cazul în care obișnuiești adesea să uiți care sunt obligațiile tale de plată și achiți penalizări pentru întârziere, folosește un calendar financiar ca să îți amintești de impozite, taxe, facturi, utilități sau întreținere. Planifică totul pentru o perioadă de 3 sau 6 luni și setează-ți notificări prin care să fii anunțat de plată pe care trebuie să o efectuezi, cu câteva zile înainte de termenul limită ori atunci când încasezi salariul.

4. Evită împrumuturile solicitante

Creditele fac parte din viața fiecărei persoane, indiferent de motivul pentru care le accesează sau suma pe care o împrumută. Însă, există anumite oferte bancare ce îți pot fi de folos pe moment, în rezolvarea unei probleme, dar care te pot costa scump atunci când vine vorba de rambursare. Dobânzile uriașe și ratele foarte mari caracterizează creditele de consum, de exemplu, dar trebuie să știi că nu toate împrumuturile sunt la fel. De pildă, creditul ifn e o modalitate sigură de a face rost de bani fără să te îndatorezi mai mult decât îți poți permite. Alege cu atenție creditul atunci când ai nevoie de bani și nici nu vei simți că te-ai împrumutat!

5. Nu cumpăra mai mult decât ai nevoie

Urmărește-ți cu atenție cheltuielile și nu face cumpărături inutile sau impulsive. Atunci când ai bani, este foarte simplu să te lași dus de val, iar aceasta este o reală problemă pentru mulți dintre cei care își propun să obțină un echilibru financiar. Stabilitatea economică poate fi realizată doar dacă înveți să te controlezi și să îți monitorizezi fiecare ban. În acest sens, un punct de plecare ar putea fi crearea unei liste de cumpărături și respectarea acesteia atunci când mergi în magazine.

6. Elimină achizițiile mărunte de zi cu zi

Cu siguranță, în fiecare zi cheltuiești o mulțime de bani pe produse de care nu ai neapărat nevoie. Setarea unui buget personal și crearea listelor de cumpărături ar putea să te ajute în acest sens, dar dacă ai nevoie de mai mult încearcă să îți formezi și alte obiceiuri sănătoase. Spre exemplu, gătește acasă și mănâncă mai rar în oraș, deoarece o masă în familie va fi de trei ori mai ieftină decât la restaurant. Elimină cumpărăturile sporadice, cum ar fi cafeaua, deserturile, fructele sau băuturile răcoritoare și găsește alternative pentru acestea, precum pregătirea gustărilor de acasă ori savurarea cafelei oferite de angajator.

7. Economisește o sumă fixă din venitul lunar

Este foarte important să oferi prioritate economiilor și nu doar cheltuielilor. În acest fel, vei reuși să pui bani deoparte ca să stai fără griji atunci când ajungi într-un impas financiar sau dacă vrei să-ți cumperi ceva la care râvnești de multă vreme. Obișnuiește-te să economisești un anumit procent ori o sumă fixă în fiecare lună, eventual chiar prin debitare automată din contul de salariu într-unul de economii.
 
8. Caută întotdeauna alternative

Este recomandat să eviți cumpărăturile impulsive și să cauți același produs în mai multe locuri, ca să te asiguri că obții cel mai bun preț. Este esențial pentru bugetul tău să fii bine informat înainte de a lua o decizie, mai ales dacă faci achiziții semnificative.

Pentru mulți, noul an reprezintă momentul perfect pentru a scăpa de datorii, pentru investiții sau economii. Oriunde te-ai afla în propria ta călătorie financiară, adoptă aceste obiceiuri simple, începând chiar de astăzi, pentru a face banii să lucreze pentru tine în 2020!

 


Citeste totul despre:


Alte articole din: ECONOMIE
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ECONOMIE