Veste bună pentru românii care vor să-și ia un credit ipotecar

Tuesday, 14 February 2017, 15:03, Sursă: REALITATEA.NET

La momentul intrării în vigoare a controversatei legi a dării în plată, băncile au făcut un pas în spate și au majorat avansul pe care românii trebuie să-l plătească dacă vor să-și ia o casă pe credit. Acum lucrurile revin la normal și băncile cer un avans din ce în ce mai mic.

Adaugă părerea ta

Băncile au majorat în cursul anului 2016 avansul cerut la creditele ipotecare acordate, drept răspuns la legea dării în plată. Spre sfârșitul anului acesta a scăzut, potrivit unui instrument de comparare a creditelor online.

Prima reacţie a băncilor la Legea Dării în Plată a fost de înăsprire a condiţiilor de acordare a creditelor ipotecare, în special prin creşterea avansului minim solicitat: de la 15% pentru creditele imobiliare în lei şi 25% pentru cele în euro, către 35% la lei şi 45% la euro, potrivit unei analize Finzoom pe această temă.

Avansul mediu la creditele imobiliare în lei a crescut continuu de la  16,5% la începutul anului, până la  26,6% în luna iulie, după care a scăzut şi s-a menţinut la în jur de  25% până la sfârşitul anului.

Cele mai multe creşteri de avans s-au înregistrat însă luna  mai (la 11 bănci), luna în care a fost aprobată Legea Dării în Plată.

Din luna august 2016 băncile au început să reducă avansul la creditele ipotecare, însă în anumite condiţii, scrie digi24. Băncile şi-au dat seama că efectul legii dării în plată nu este chiar aşa de devastator precum au prevăzut şi, pentru a nu pierde clienţi, au început să reducă avansul solicitat la  credite, dar doar în anumite condiţii.