Hernandez (53 de ani) a fost adus cu un avion al Agenţiei antidrog americane şi urmează să compară vineri în faţa unui judecător la New York.
Hernandez a fost arestat la 15 februarie, după trei săptămâni de la instalarea noii preşedinte de stânga Xiomara Castro.
La 14 februarie, tribunalul federal din Manhattan a depus o cerere de extrădare pe numele său pentru presupusa participare la o 'grupare infracţională care a transportat peste 500 tone de cocaină în Statele Unite'.
Într-o declaraţie de presă joi, ministrul american al justiţiei, Merrick Garland, l-a acuzat că a 'abuzat de funcţia de preşedinte al Hondurasului din 2014 până în 2022 pentru a face să funcţioneze ţara ca un narco-stat'.
'Hernandez este suspectat că a primit milioane de dolari de la mai multe organizaţii de trafic de droguri', afirmă Washingtonul, invocând în special 'mita de un milion de dolari în 2013 de la El Chapo, şeful cartelului Sinaloa, în schimbul promisiunii de a proteja traficul de droguri al cartelurilor în Honduras'.
Juan Orlando Hernandez, care se prezentase drept un campion al combaterii traficului de droguri, a fost văzut de SUA mai întâi ca un aliat în această luptă.
Washingtonul a fost în 2017 una dintre primele capitale care i-au recunoscut realegerea, în vreme ce opoziţia denunţa fraude pe fondul unor manifestaţii în care au murit 30 de oameni.
În martie 2021, justiţia americană l-a condamnat pe fratele său, ex-deputatul 'Tony' Hernandez, la închisoare pe viaţă pentru implicarea alături de traficanţi în aceste transporturi spre SUA.
Procurorii americani consideră că fostul preşedinte a fost şi el implicat în aducerea a sute de tone de cocaină.
Fostul şef al poliţiei naţionale între 2012 şi 2013, Juan Carlos 'Tigre' Bonilla, arestat la 9 martie, va fi la rândul lui extrădat în curând, sub acuzaţia că a 'supervizat' operaţiunile.
'Sunt nevinovat, sunt victima unei răzbunări şi a unui complot' al 'cartelurilor', 'pentru ca niciun guvern să nu le mai opună rezistenţă', a afirmat Juan Orlando Hernandez într-o scrisoare din detenţie către judecătorii Curţii Supreme înainte ca aceştia să ia decizia definitivă de extrădare a sa.
Însă, potrivit secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, fostul preşedinte hondurian 'a comis sau facilitat acte de corupţie şi de trafic de droguri' şi a 'folosit câştigurile astfel obţinute pentru activităţi ilegale pentru (a finanţa) campanii politice'.
În schimbul banilor primiţi, Hernandez i-a 'protejat pe narcotraficanţi de anchete, evitând arestarea şi extrădarea lor', dau asigurări autorităţile americane.
Mai multe proprietăţi, active financiare, firme şi alte bunuri 'legate de nucleul familial' au fost confiscate de justiţie la 1 aprilie.