Potrivit lui Richardson, acest munte se află în Arabia Saudită, mai exact la Jabal al-Lawz.
Expertul biblic argumentează că Jabal al-Lawz corespunde mai bine descrierilor biblice decât alte locații cunoscute. El descrie muntele ca având o structură pe două niveluri – un vârf masiv care se ridică în spatele unui platou larg, în formă de bol – exact așa cum Biblia îl descrie pe Moise urcând singur, în timp ce ceilalți au rămas jos. În apropierea acestui munte se află o stâncă masivă despicată, pe care Richardson o leagă de povestea biblică în care Moise lovește o stâncă pentru a scoate apă. De asemenea, el indică o albie secată de râu care curge de-a lungul muntelui, un alt detaliu menționat în Scriptură, care susține ipoteza că Jabal al-Lawz ar putea fi adevărata locație a Muntelui Sinai.
Povestea lui Moise este relatată în Cartea Exodului, care descrie cum israeliții au fost conduși din sclavia Egiptului spre Țara Făgăduinței. Conform Scripturii, Dumnezeu l-a chemat pe Moise pe Muntele Sinai, unde i-a dat instrucțiuni pentru construirea tabernacolului și aducerea ofrandelor, iar la final i-a înmânat două tăblițe de piatră cu Cele zece porunci.
Cercetătorii americani cred ca au descoperit "Lumea de Apoi" menționată în Biblie
Cu toate acestea, majoritatea cercetătorilor consideră că Muntele Sinai se află în Peninsula Sinai din Egipt, în apropierea Mănăstirii Sfânta Ecaterina, construită în secolul al VI-lea la poalele muntelui cunoscut sub numele de Jebel Musa („Muntele lui Moise”). Această locație a fost stabilită de istoricii creștini timpurii și călugării bizantini prin hărți și rute de pelerinaj, iar descrierea biblică a călătoriei israeliților prin pustie se aliniază cu regiunea.
Richardson a vizitat pentru prima dată Jabal al-Lawz în 2018 și a remarcat că „Exact asta te-ai aștepta să găsești citind textul biblic”. El a adăugat: „Deuteronomul spune că există un râu care coboară de pe munte chiar lângă altar și este chiar acolo. Astăzi este în mare parte o albie seacă”. În plus, pe muntele saudit au fost descoperiți 12 stâlpi de piatră în 1984, care ar putea corespunde celor doisprezece stâlpi menționați în Exodul 24:4, ridicați de Moise pentru a reprezenta cele douăsprezece triburi ale lui Israel. Pe versantul muntelui se află și petroglife antice cu vite domestice, datând dinainte de anul 1000 î.Hr.
Această teorie privind locația Muntelui Sinai în Arabia Saudită rămâne în minoritate în rândul cercetătorilor, dar readuce în discuție misterul unuia dintre cele mai importante locuri sacre din tradiția biblică.