Tudorel Toader (Justiție): Sunt convins că până la 30 iunie vom avea un nou Guvern

Thursday, 22 June 2017, 08:55, Sursă: REALITATEA.NET

Pragul pentru abuzul în serviciu va fi unul rezonabil, spunea ministrul demisionar al Justiției, Tudorel Toader. Acesta a menționat, joi, că pot exista ”praguri diferite” și că vor exista debateri publice pe această temă. Totodată, ministrul a mai afirmat că este pe deplin convins că vom avea un nou Executiv până la finalul lunii iunie.

Adaugă părerea ta

”Voi asigura interimatul, voi indeplini atribuțiile până în ultimul minut de mandat. Este un articol 6, din legea 90 privind organizarea Guvernului, care prevede că demisia devine irevocabilă la 15 zile de la momentul depunerii la Guvern. Asta înseamnă că eu personal mi-am depus demisia pe 15 iunie, devine irevocabilă pe 30 iunie. Înseamnă că după 30 iunie eu nu mai pot retrage demisia, dar nu înseamnă încetarea mandatului. Acesta înctează la momentul decretului de încetare a funcției și de numire a unui alt ministu al Justiției”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul a explicat că acest caracter irevocabil înseamnă principul disponibilității - că nu mai poate dispune de demisie, dar nu înseamnă și o încetare automată a mandatului; este necesară asigurara functionalității până la o altă numire.

De asemenea, Toader a mai precizat că a avut o întâlnire cu Călin Popescu Tăriceanu, în care a discutat două probleme.

Prima - concursul dintre efectele juridice pe care le produce demisia unui ministru și efectele juridice pe care le produce moțiunea adoptată, în sensul evitării vidului de autoritate.

A doua - stadiul Legilor Justiției, al procesului legislativ în general.

”Nu există nicio întârziere cu privire la Legile Justiției. În calendarul programului de Guvernare, ele au o altă titulatură - un proiect de lege pentru modificarea celor trei legi ale Justiției. Este trecut final de lună iunie. Deci suntem în termen”, a precizat Toader.

Ministrul a punctat că este convins că până la data de 30 iunie vom avea un nou Guvern.

Întrebat dacă va accepta să facă parte din noul Guvern, Toader a menționat că va răspunde, dacă va fi cazul, când tema va fi de actualitate.

Acesta a mai amintit că vor exista dezbateri publice pe tema pragului pentru abuzul în serviciu, subliniind că pot exista ”praguri diferite”.