Tribunalul București poate începe judecarea dosarului privind prejudicierea Poștei Române

Thursday, 16 March 2017, 21:53, Sursă: REALITATEA.NET

Tribunalul București poate începe judecarea dosarului privind prejudicierea Poștei Române de către omul de afaceri Nelu Iordache și fostul administrator al companiei Blue Air Gheorghe Răcaru, a decis, joi, Curtea de Apel București.

Adaugă părerea ta

Hotărârea a fost luată după ce DNA a contestat decizia Tribunalului București de înlăturare de la dosar a unor interceptări telefonice. Curtea de Apel București a admis contestația procurorilor și a dispus menținerea tuturor probelor de la dosar.

Cristian Mihai Buciu, fost director al Direcției operaționale din cadrul Companiei Naționale Poșta Română, omul de afaceri Nelu Iordache și fostul administrator Blue Air Gheorghe Răcaru au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în noiembrie 2016, fiind acuzați de săvârșirea infracțiunii de participație improprie la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit unui comunicat al DNA, prin acțiunile celor trei, CN Poșta Română a fost prejudiciată cu peste 3,3 milioane de euro.

"La data de 8 septembrie 2008, inculpatul Cristian Mihai Buciu, (...) sprijinit și de ceilalți doi inculpați, i-a determinat pe reprezentanții CN Poșta Română SA să încheie, fără vinovăție, un contract în condiții dezavantajoase, păgubitoare pentru compania națională care a fost prejudiciată astfel cu suma de 3.395.286 euro. În fapt, ANRC (devenită ulterior ANCOM) a impus Companiei Naționale Poșta Română standarde interne relative la distribuirea trimiterilor poștale prioritare, determinate de reglementările europene. Singura soluție identificată de Poșta Română pentru respectarea intervalelor maxime de distribuire a fost constituirea unei platforme aeriene dedicate transportului de corespondență", se precizează în comunicat.

Conform aceleiași surse, Consiliul de administrație al CN Poșta Română a aprobat planul de afaceri privind constituirea platformei aeriene, deși nu au fost făcute calcule privind veniturile și cheltuielile pe care le presupunea, iar Cristian Mihai Buciu a fost desemnat să se ocupe de efectuarea demersurilor necesare implementării proiectului.

Procurorii susțin că pentru achiziționarea unui serviciu de transport aerian a fost declanșată o procedură de achiziție publică, valoarea contractului fiind estimată la 45 milioane de euro, prin raportare la un număr de ore de zbor și la un cost al acesteia.

"Impunerea anumitor rute de zbor, a unei nejustificate capacități de transport a aeronavelor, a unei valori maxime a garanției de participare la licitație și a unui prag valoric mare pentru cifra de afaceri au restricționat accesul la procedura de achiziție publică, în condițiile în care niciun operator aerian (de pe o piață și așa mică) nu dispunea de aeronave proprii suficiente. În consecință, singura care a putut să formuleze o ofertă a fost compania de transport aerian administrată de Gheorghe Răcaru și Nelu Iordache, ultimul fiind un apropiat al lui Cristian Mihai Buciu. Pentru a respecta condițiile de calificare, reprezentanții companiei de transport aerian au depus o scrisoare de garanție bancară falsă", se mai menționează în comunicat.

Potrivit procurorilor, deși oferta financiară a companiei de transport aerian administrată de Gheorghe Răcaru și Nelu Iordache, care a fost desemnată câștigătoare, a vizat efectuarea a șase curse directe cu șase avioane, în contract s-a stabilit ca, pentru aceeași bani, să se efectueze numai patru curse cu patru avioane. Este vorba de două curse directe și două cu escală, ultimele urmând să fie facturate ca și când ar fi fost efectuate patru curse directe cu patru avioane, scrie Agerpres.

Din anchetă a reieșit că prinderea în contract a altor curse decât cele din oferta financiară acceptată în procedura de achiziție publică și la prețuri supraevaluate a prejudiciat Poșta Română cu 3.395.286 de euro.

Poșta Română s-a constituit parte civilă cu suma de 6.926.713 de euro, în cauză fiind dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă.