Temperaturi africane la doi pași de Polul Nord

Wednesday, 17 July 2019, 13:08 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

A fost stabilit un ''record absolut'' de căldură, duminică, la doi pași de Polul Nord: mercurul termometrelor a urcat duminică la 21 de grade Celsius în localitatea Alert, cea mai nordică aşezare permanentă din lume.

"Este fără precedent din punct de vedere statistic, este unul dintre sutele şi sutele de recorduri doborâte de încălzirea globală", a precizat pentru AFP Armel Castellan, meteorolog în cadrul Ministerului canadian al Mediului.

Duminică au fost înregistrate 21 de grade: ''Este un record absolut, nu s-a mai întâmplat niciodată asta'', a declarat Castellan, subliniind că luni s-au înregistrat 20 de grade.

Marţi, mercurul termometrelor a urcat la 17,6 grade la ora locală 16:00 (20:00 GMT) ''şi poate creşte în continuare'', a mai afirmat acesta.

"Nu este exagerat să o denumim un val de căldură arctică", a spus la rândul său pentru AFP David Phillips, climatolog principal în Ministerul canadian al Mediului, precizând că este vorba ''de recorduri înregistrate în fiecare dintre aceste zile''.

Media zilnică pentru luna iulie în Alert este de 3,4 grade la Alert, iar media temperaturilor maxime este de 6,1 grade Celsius.

Temperaturi atât de ridicate în nord, ''este absolut înfricoşător'', potrivit lui Castellan, mai ales că ''avem temperaturi mult mai ridicate ca de obicei de o săptămână şi jumătate''.
 
Precedentul record, 20 de grade Celsius, a fost consemnat în data de 8 iulie 1956, însă începând din 2012, temperaturi cuprinse între 19 şi 20 de grade au fost înregistrate în mai multe zile la această staţie situată pe ţărmul Oceanului Arctic.
 
Actualul val de căldură este rezultatul ''unui vârf de presiune ridicată'' deasupra Groenlandei, care este ''destul de atipică'' şi ''accentuată de vânturile din sud'' deasupra Oceanului Arctic, a punctat Castellan.
 

Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: VREMEA