Coronavirus - România: 2738 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Statul pune tunurile pe producătorii de gaze

Monday, 08 May 2017, 10:47 Sursă: REALITATEA.NET

Comisia de Industrii din Camera Deputaţilor acuză producătorii de gaze naturale că au majorat deja preţurile cu peste 20%, după 1 aprilie, şi propune o majorare a taxelor pe veniturile obţinute din scumpiri.

Dezbaterile din Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor s-au terminat cu circ, săptămâna trecută, scrie Romania Libera. Preşe­dintele comisiei, pesedistul Iulian Iancu, l-a atacat pe reprezentantul companiei OMV Petrom pentru că a majorat preţurile cu peste 10%, deşi a promis Guvernului că nu va face asta până la finele anului.

Totul pleacă de la decizia Executivului de a libera­liza preţul de vânzare către populaţie a gazelor din producţia internă de la 1 aprilie. Până atunci, tariful fusese stabilit de stat la valoarea de 60 de lei/MWh. Înainte de a se lua această hotărâre, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a dat asigu­rări că nu sunt motive ca preţurile să crească şi a precizat că tarifele finale pentru populaţie, unde costul de achiziţie a gazelor repre­zintă sub jumătate din total, nu vor fi majorate.

Cu toate acestea, Iulian Iancu a acuzat OMV Petrom că a majorat deja preţul gazelor scoase la vânzare cu 23%, ceea ce înseamnă că a vândut cu circa 74 lei. "Prin acest proces de liberalizare, preţul poate urca la orice nivel. Producătorii au zis să nu fim îngrijoraţi, că nu vor depăşi cu 10% creşterea de preţ. Din păcate, a fost depăşită chiar din prima zi, cu 23%", a declarat Iulian Iancu, în dezbaterile din comisie.

Ministerul Finanţelor arată că are în curs de elaborare, potrivit Programului de guvernare 2017-2020, reglementarea unei impozitări suplimentare a profiturilor obţinute din extracţia de resurse naturale şi neprelucrate în România.

MFP susţine că intenţionează să promoveze noul proiect în luna august 2017, iar impozitul se va aplica aceloraşi operatori economici afectaţi în prezent de OG 7/2013. Impozitarea suplimentară a pro­fiturilor s-ar putea ridica la 20%, potrivit unor declaraţii ale ministrului Finanţelor, Viorel Ştefan. 

Toate aceste modificări legislative anunţate peste noapte dau mari bătăi de cap producătorilor, fiindcă generează mari incertitudini într-o industrie care va investi miliarde de euro.  


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL