Coronavirus - România: 697898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Semnal de alarmă în ceea ce priveşte incidenţa, riscurile şi tratarea tuberculozei în România

Monday, 07 December 2015, 21:35 Sursă: Mediafax

 

Mesajul a fost lansat în cadrul conferinţei "Condiţia pacientului cu tuberculoză în România şi în spaţiul european", organizată, luni, la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti, de Asociaţia Română a Bolnavilor de Tuberculoză (ARBTB) în parteneriat cu institutul şi Societatea Română de Pneumologie (SRP), scrie Mediafax.

Organizatorii au arătat că, oficial, în România, sunt trataţi anual aproximativ 30.000 de bolnavi cu tuberculoză, dintre care un procent însemnat îl reprezintă pacienţii cu tuberculoză multimedicamentos-rezistentă (TB MDR) sau tuberculoză extra-rezistentă la medicaţie (XDR), al căror număr rămâne crescut.

În acest context, sistemul sanitar românesc continuă să se confrunte cu o subfinanţare, chiar dacă, potrivit Strategiei naţionale de sănătate 2015-2020, se prevede creşterea importantă a bugetului dedicat controlului TB.

Pentru anul 2015, Strategia naţională estima nevoia asigurării unui buget de 60 de milioane de euro, suma alocată atât prin fonduri guvernamentale, cât şi prin şi finanţare externă, fiind cu mult mai redusă, au mai arătat sursele citate.

"Comisarul OMS Dara Masoud afirma în anul 2014: «Fiecare al doilea bolnav cu tuberculoză din UE provine din România» şi sublinia importanţa elaborării unei Strategii naţionale pentru controlul tuberculozei în România. Guvernul României va trebui să se asigure că resursele pentru accesul universal la diagnosticul şi tratamentul tuberculozei, precum şi pentru alte strategii inovative, vor deveni o prioritate în bugetul naţional alocat Sănătăţii", a declarat Gilda Popescu, managerul interimar al Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta".

În 2006, România era pe locul 42 din totalul celor 211 de ţări care raportau date către OMS privind incidenţa TB (în Regiunea OMS Europa, România ocupa locul al şaselea din punct de vedere al incidenţei globale a TB).

Tuberculoza afectează în proporţie majoră populaţia săracă, predominant rurală, ale cărei condiţii de trai sunt suboptimale şi al cărei acces la servicii medicale este limitat. Valori crescute se înregistrează şi în rândul populaţiei de etnie romă, la care se adaugă persoanele fără adăpost din mediu urban şi populaţia din penitenciare (care se confruntă cu probleme de supraaglomerare şi comorbidităţi).

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL