Coronavirus - România: 209648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Săptămâna Mare. Rânduiala Deniilor din Postul Mare. Ce se întâmplă la Denia de Miercuri

Wednesday, 27 April 2016, 09:41 Sursă: REALITATEA.NET

Săptămâna Mare. Prin Denie se înțelege slujba Utreniei făcută seara așa cum se face în cadrul privegherilor, adică slujba Utreniei, slujba de dimineață, se mută la vremea serii, după ce se sfârșește rânduiala Vecerniei.

Biserica Ortodoxa serbeaza astazi Miercurea Mare din Saptamâna Patimilor, zi în care crestinii obisnuiesc sã tina post negru. Este ziua în care Iuda L-a vândut pe Hristos pe 30 de arginti. Tradarea lui Iuda a fãcut ca, mai târziu, în traditia Bisericii sa se rânduiasca ziua de miercuri ca zi de post, alaturi de vineri, ziua în care Iisus a fost rastignit. Astfel, acestea au ramas cele douã zile ale saptamânii în care crestinii trebuie sa tina post de-a lungul întregului an.

La Denia de miercuri este, de fapt, Utrenia Sfintei si Marii Joi, sunt pomenite patru momente din viata Mântuitorului Iisus Hristos: spalarea de catre El a picioarelor ucenicilor, Cina cea de Taina, rugaciunea mai presus de fire a lui Iisus din gradina Ghetsimani si vânzarea Domnului.

Cina Cea de Taina, la care au participat Iisus si cei 12 ucenici ai sai, a avut loc Joi seara. Înainte de a începe Cina – conform Sfântului Ioan Gura de Aur – Iisus S-a ridicat de la masa si a spalat picioarele ucenicilor Sai, dându-le exemplu de a fi smeriti.

Mântuitorul le da ucenicilor sa manânce pâine si sa bea vin si le porunceste: “Aceasta s-o faceti întru pomenirea Mea”. În Denia de azi va fi pomenitã si rugaciunea lui Iisus din gradina Ghetsimani. Aici Mântuitorul Hristos zice, ca om, dar si pentru a-l însela pe diavol, cuvintele: “Parinte, daca este cu putinta, sa treaca paharul acesta de la Mine; dar nu cum vreau eu, ci cum vrei Tu. Faca-se voia Ta!”.

Va fi punctat si momentul în care Iuda s-a oferit sã-l vânda pe Iisus în schimbul a 30 de arginti. Denia din aceasta seara va fi urmata în Joia Mare, de Liturghia care preînchipuie efectiv Cina Cea de Taina din Joia Mare, momentul instituirii Liturghiei care este oficiata în Biserica. De luni pâna vineri, în ziua cumplita a rastignirii, preotii rostesc rugaciuni rituale si citesc fragmente liturgice din Vechiul Testament. 

sursa: vremeanoua.ro

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL