Coronavirus - România: 19133 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Sâmbăta Sf. Teodor 2019. Sărbătoare mare pe 16 martie ! Ce trebuie să faci în această zi?

Wednesday, 13 March 2019, 08:39 Sursă: REALITATEA.NET

Sâmbăta Sf. Teodor 2019, Pe data de 16 martie în acest an va fi prima sâmbătă din Postul Paștelui. Cu această ocazie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Teodor Tiron.

În popor există o mulțime de tradiții și obiceiuri legate de această zi. Una dintre cele mai importante este aceea că gospodinele nu trebuie să muncească și nu trebuie să spele rufe în această zi.

De asemenea, de Sfântul Teodor Tiron creștinii se roagă pentru sănătate și pentru a avea un an bun. În tradiția populară, se spune că Sfântul Teodor a murit pentru credință în Dumnezeu, iar anul acesta este pomenit pe data de 16 martie.

Sâmbăta Sf. Teodor 2019, Cine a fost Sfântul Teodor Tiron

Teodor Tiron a trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian, Maximian şi Maximin, în secolul al III-lea. Acesta l-a slăvit pe Dumnezeu cu moarte mucenicească în timpul persecuţiei lui Maximin, în perioada anului 303. În Sâmbăta Sfântului Teodor se face pomenirea de minunea colivei, săvârşită de Teodor Tiron la mulţi ani după ce acesta a încetat din viață.

Sâmbăta Sf. Teodor 2019, Tradiţii şi obiceiuri 

În zona Banatului, fetele şi băieţii necăsătoriţi se duc la cules plante. Una dintre cele mai speciale plante, popilnicul, le poartă noroc celor care o găsesc. Această plantă are un miros special, iar fetele o folosesc pentru a-şi îmbogăţi podoabă capilară.

Sâmbăta Sf. Teodor 2019, Prima zi de sâmbătă din Postul Paștelui este ziua în care fetele trebuie să îşi taie din plete pentru că părul să crească mare şi frumos. De asemenea, în această zi, bărbaţii trebuie să scoată caii din grajduri şi să îi mane. Se spune că această zi este cea mai bună pentru a dresa cabalinele. În anumite zone, oamenii organizează diverse concursuri în care sunt implicaţi caii.

Femeile nu au voie să muncească sub nicio formă în această zi de sâmbătă. Spălatul rufelor este interzis, mai ales dacă e vorba de spălat de mâna. De asemenea, pe 16 martie este bine că rudele să nu se certe pentru că vor avea parte de un an plin de necazuri. Părinţii trebuie să stea aproape de copii, dar nu le este permis să îi răsfeţe excesiv.

Sâmbăta Sf. Teodor 2019, Mai mult, este bine ca în această zi de sărbătoare oamenii să meargă la biserică şi să se roage pentru cei plecaţi în Ceruri. Se spune că rugăciunile făcute în această zi capătă putere. 

Sâmbăta Sfântului Teodor 2019. Calendar ortodox - 16 martie

 Sâmbăta Sântoaderului se spune că aparține celui mai puternic și afurisit dintre Caii lui Sântoader. Este ziua când se spală părul cu apa în care a fost homanul și se tunde părul de pe fruntea vacilor, pentru ca părul fetelor să crească frumos și puternic.

Sâmbăta Sf. Teodor 2019, În această zi, fetele trecute de 14 ani își despart părul cu cărare la mijloc, semn că pot să fie introduse de flăcăi în hora satului.

De Sâmbăta Sfântului Toader se fac mâncăruri speciale: boabe de grâu sau porumb fierte și îndulcite cu miere și colaci din făină de grâu, numiți Brândușei, care se dau de pomană.

Se face colivă de sufletul morților, denumită Coliva lui Sântoader și se duce la biserică și cimitir. Se spune că atunci când o parte este păstrată și mâncată peste an, te apără de friguri.

Sâmbăta Sf. Teodor 2019, Ce să nu faci în Sâmbăta Sfântului Teodor

Femeile nu au voie să muncească în această zi. Spălatul rufelor, mai ales cu mâna, este considerat a fi mare păcat.

Sâmbăta Sf. Teodor 2019, În această sâmbătă rudele nu trebuie să se certe pentru că vor avea parte de un an plin de necazuri.

Părinții trebuie să petreacă mai mult timp alături de cei mici însă fără să îi răsfețe prea tare.

Sâmbăta Sf. Teodor 2019, Este bine să se meargă la biserică și să se înalțe rugăciuni pentru cei plecați în Ceruri, deoarece rugile din această zi prind putere.

 
 
Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL