Salariile bugetarilor au scăzut în luna aprilie

Tuesday, 13 June 2017, 10:16 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Câștigul salarial mediu nominal net s-a situat în luna aprilie la 2.366 lei, în creștere cu 1% față de luna precedentă, respectiv cu 24 lei, valorile cele mai mari ale acestuia înregistrându-se în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice (5.968 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.395 de lei), conform datelor furnizate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (-3,4%) și administrația publică (-0,7%). Câștigul salarial mediu net a crescut ușor în sănătate și asistență socială (+0,9%) comparativ cu luna precedentă, se arată în comunicatul INS.

Scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au înregistrat și în unele activități din sectorul economic, ca urmare a nerealizărilor de producții ori încasărilor mai mici (funcție de contracte/proiecte), a acordării de premii ocazionale, sume din profitul net și din alte fonduri în luna precedentă.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat astfel: cu 18,9% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, respectiv cu 12,6% în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice; între 5,5% și 7,5% în fabricarea produselor din tutun, extracția minereurilor metalifere, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice; între 3% și 4% în tăbăcirea și finisarea pieilor.

În luna aprilie 2017, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturilor în natură și ajutoarelor bănești, plății sumelor din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou).

De asemenea, câștigurile salariale medii nete din luna aprilie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activitățile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii) - 17%, în intermedieri financiare - cu 13,7% și în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat - între 9% și 13%.


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: ECONOMIE