Reguli absurde în unele licee din Teleorman: Fără perciuni lungi, tricouri cu desene discriminatorii

Wednesday, 16 October 2019, 14:58 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Reprezentanții elevilor au descoperit prevederi abuzive în cadrul regulamentelor școlilor din județul Teleorman, care intră în contradicție cu actele normative superioare.

Raportul privind analiza regulamentelor de organizare și funcționare ale unităților de învățământ preuniversitar a fost întocmit sub egida campaniei „Milităm pentru pROFesionalism în educație”, în perioada mai-august 2019, prin realizarea unei analize a regulamentelor de organizare și funcționare ale unităților de învățământ preuniversitar din județ de către membrii Biroului executiv al Consiliului Județean al Elevilor Teleorman, în vederea verificării respectării întotalitate a prevederilor din Statutul Elevului (S.E.), Regulamentul-cadru deorganizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (R.O.F.U.I.P.) sau alte acte normative superioare din punct de vedere ierarhic, de către toate unitățile de învățământ preuniversitar din județul Teleorman.

Scopurile principale ale acestei campanii constau în tragerea unui semnal de alarmă factorilor decizionali de la nivelul fiecărei unități de învățământ din teritoriu cu privire la obligativitatea respectării în totalitate a actelor normative superioare documentelor emise de către instituții, încetarea interpretării legii pe baza unor principii subiective, dar și importanța actualizării și redactării corecte a documentelor oficiale, acestea fiind cea mai sigură formă de comunicare dintre instituție și alte persoane, anunță Biroul Executiv al Consiliului Județean al Elevilor Teleorman.

La Liceul Tehnologic “Sfântul Haralambie”, liceenilor le sunt interzise următoarele:

“(1) A. Pentru băieți:

  • părul vopsit, frizuri provocatoare, ostentative, părul lung neîngrijit, neprins la spate;
  • barbă/mustață, cercei, piercinguri;
  • pantaloni scurți tip șort sau extravaganți la elevii de liceu;
  • tricouri cu înscrisuri/mesaje/desene discriminatorii;

B. Pentru fete:

  • părul vopsit în culori stridente, frizurile provocatoare, părul lung neîngrijit; machiajul exagerat, bijuteriile ostentative;
  • purtarea bluzelor foarte decoltate, transparente sau scurte; a fustelor cu talie joasă și / sau mulate și / sau foarte scurte precum și a pantalonilor scurți sau a colanților fără fustă sau sarafan;”

La Liceul Teoretic Constantin Noica, elevilor le este interzis să vină cu părul vopsit “în culori stridente”, să aibă “piercing pe față (nas, buze, sprâncene)”, “blugi decupați, franjurați, cu aplicații (lanțuri)” sau “pantaloni cu talie joasă”. Prevederile fac parte din Regulamentul Liceului, care stipulează că cei care le încalcă “vor avea nota scăzută la purtare cu minim 1 punct“.

La Liceul Tehnologic Drăgănești-Vlașca, regulamentul stipulează că “băieții vor avea părul îngrijit, fără tunsori extravagante. Nu se admit perciuni lungi, cercei în urechi, în nas sau în alte părți ale corpului. În caz contrar, vor fi sancționați conform prezentului regulament“. De asemenea, documentul stabilește că “fetele vor avea coafuri adecvate; nu se admite machiaj exagerat“, iar “la a treia abatere, atât fetele cât și băieții vor fi sancționați și cu scăderea notei la purtare cu 1 punct“.

Consiliul Județean al Elevilor Teleorman acuză că aceste reguli intră în contradicție cu Statutul Elevului, care spune că “elevii au dreptul la respectarea imaginii, demnității și personalității proprii” (Art. 6, alin. 2 din Statut) și menționează “dreptul de a învăța într-un mediu care sprijină libertatea de expresie fără încălcarea drepturilor și libertăților celorlalți participanți” (Art. 7, lit. p).

„Prin această campanie denumită de către noi „Milităm pentru pROFesionalism în educație!”, dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la nerespectarea și neacceptarea în totalitate a articolelor din actele normative superioare (Statutul Elevului, ROFUIP, LEN, ș.a.m.d.) de către factorii decizionali din fiecare unitate de învățământ din teritoriu atunci când aceștia întocmesc și aprobă regulamentul intern al respectivei instituții. Totodată dorim să evidențiem lipsa interesului acestora privind respectarea drepturilor elevilor, de exemplu, dreptul elevilor majori de a părăsi perimetrul unității de învățământ în timpul programului, prevăzut în art. 15, lit. k) din Statutul Elevului”, a declarat Albert Sareh, președintele Consiliului Județean al Elevilor Teleorman.

 


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ