Coronavirus - România: 29223 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Preţurile alimentelor încep să crească din nou. Cele mai mari scumpiri

Wednesday, 05 August 2015, 09:44 Sursă: REALITATEA.NET

Avansul preţurilor vine după o perioadă în care magazinele au fost sub atenta supraveghere a mai multor instituţii precum Consiliul Concurenţei, Protecţia Consumatorului sau ANAF, însă lipsa unui monitor al preţurilor face dificilă urmărirea apli­cării reducerii de TVA.

Cele mai vizibile creşteri le-au consemnat în perioada 8 iunie - 4 august laptele, carnea de pui, salamul şi apa minerală. Astfel, de exemplu preţul unui litru de lapte Zuzu (1,5% grăsime) a crescut cu 14,7% faţă de 8 iunie, până la 3,98 lei în cadrul magazinului Carrefour Online.

În cadrul aceluiaşi magazin, preţul apei minerale carbogazoase Borsec (1,5 litri) a crescut cu aproape 9%, până la 1,95 de lei.

Pe de altă parte, în cadrul Cora Drive un pachet de 100 de grame de salam bănăţean Cris-Tim are un preţ cu aproape 30% mai mare, în timp ce un kilogram de pui grill Fragedo are un cost cu 14% mai mare faţă de 8 iunie.

Sunt produse care au ajuns acum să coste la fel ca înainte de 1 iunie, atunci când măsura reducerii TVA a intrat în vigoare. De exemplu, în cadrul Cora Drive un kilogram de pui grill Fragedo costă 10,99 lei, la fel ca pe 29 aprilie, laptele Napolact (1 litru -1,5% grăsime) are acelaşi preţ ca înainte de 1 iunie, iar în cadrul Mega Image preţul unui litru de lapte Zuzu ( 1,5% grăsime) este similar.

Datele apra în Indexul Alimentar al ZF, care a luat în calcul un coş cu 21 de produse din trei magazine online. Indexul ZF nu are pretenţia de a fi un indicator statistic, este o cercetare simplă realizată lunar cu mijloace jurnalistice 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL