Coronavirus - România: 19907 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Preţul motorinei şi al benzinei ar putea creşte cu 10% în următoarele săptămâni

Monday, 05 December 2016, 16:58 Sursă: REALITATEA.NET

Scumpirea carburanților ar fi justificată de faptul că petrolul ar putea atinge în următoarea perioadă nivelul de 60 de dolari pe baril. Situaţia este similară cu cea din anul 2011 când preţul petrolului a crescut cu 31,1 la sută, iar preţul carburanţilor la pompă s-a majorat în România cu 12,8 la sută. Sunt analişti economici care însă spun că noua scumpire a carburanţilor nu se justifică din acest punct de vedere.

"În România avem rezerve care acoperă o bună parte din acest consum, adică sensibilitatea noastră la piaţa internaţională ar trebui să fie cât mai redusă o bună parte din petrolul folosit în aceste produse vine din resurse interne", spune Cristian Păun, profesor de economie ASE.


La creşterea preţului benzinei şi motorinei contribuie şi faptul că dolarul se află în plină perioadă de apreciere faţă de moneda naţională. Scumpirea s-ar putea justifica şi de tranzacţiile costisitoare cu carburant care se fac iarna.


"E mai greu iarna să transporti combustibili cu preţuri ceva mai mari. Există puţini jucători în piaţă care nu urmează trendul care ar vrea să câştige o cotă d epiaţă nefăcând ce fac ceilalţi concurenţi. Companiile petroliere daca ne uităm pe cifrele lor financiare din ultimii ani chiar observam că tusesc destul de tare adică sunt pe pierdere, pierdere semnificativă", mai spune profesorul Păun.

Dacă în România benzina s-a scumpit cu 1,37% de la începutul anului, în Bulgaria aceasta s-a ieftinit cu 3 la sută, potrivit Adevărul.

La fel s-a întâmplat şi în cazul motorinei, unde în ţara noastră preţul a crescut cu 6,5 la sută, în timp ce la vecinii noştri a scăzut cu 6,4 la sută. 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL