Coronavirus - România: 697898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Premierul Canadei: Dovezile arată că avionul ucrainean a fost doborât de Iran

Thursday, 09 January 2020, 23:30 Sursă: NYT, Agerpres

 

Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat joi că mai multe surse din cadrul serviciilor de informaţii, inclusiv canadiene, afirmă că Boeingul 737, care s-a prăbuşit miercuri în apropiere de Teheran, a fost "doborât de o rachetă iraniană sol-aer", probabil dintr-o eroare.

„Ceea ce s-a întâmplat ieri (miercuri - n.red.) este o tragedie nu numai pentru Canada, ci pentru întreaga lume. Transmit condoleanțe familiilor îndoliate. (...) Avem informaţii din surse multiple, în special ale aliaţilor noştri şi ale propriilor noastre servicii care indică faptul că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer iraniană. Aceasta nu s-a făcut poate intenţionat. Această nouă informație (doborâreaa avionului de o rachetă iraniană - n.red.) vine să confirme necesitatea unei anchete aprofundate în prăbușirea avionului. (...) Canada lucrează cu aliații săi la investigația care este în desfășurare pentru a determina cauzele care au dus la această tragedie. (...) Canadienii vor răspunsuri, eu doresc răspunsuri. Acest guvern nu va avea liniște până nu va avea aceste răspunsuri", a declarat el într-o conferinţă de presă.

"Aşa cum am spus ieri, canadienii au întrebări care merită răspunsuri", a insistat Trudeau.

Potrivit acestuia, Iranul a indicat că va păstra cutiile negre pe teritoriul lor, dar a spus președintelui Ucrainei că anchetatorii ucraineni vor avea acces la ele.

„Avem nevoie de o anchetă credibilă pentru a trage concluzii în legătură cu ce s-a întâmplat”, a mai spus Trudeau.

Catastrofa, care a provocat moartea a 176 de persoane, în majoritate iraniano-canadieni, a survenit la puţin timp după tiruri de rachete lansate de Teheran asupra unor baze utilizate de armata americană în Irak. Avionul se îndrepta spre Kiev, însă cei mai mulți pasageri (138) aveau escală în Kiev, iar destinația finală era Canada. Dintre cei 176 de pasageri, 63 erau cetăâeni canadieni.

Cele 176 de victimele ale tragediei proveneau din următoarele țări: Iran – 82; Canada – 63; Ucraina - 2 + 9 (echipaj); Suedia – 10; Afganistan – 4; Germania – 3; Regatul Unit al Marii Britanii - 3.

Declarația premierului canadian vine după ce mai multe surse americane au dezvăluit că există o „probabilitate foarte mare” ca zborul 752 care a decolat miercuri de pe aeroportul din Teheran să fi fost doborât de sistemele antiaeriene ale Iranului.

Un satelit militar a detectat, de asemenea, amprentele termice provenind de la două lansări de rachete antiaeriene, cel mai probabil SA-15. La puțin timp, satelitul a detectat o nouă amprentă termică, provenită în urma exploziei în aer a aeronavei civile.

Momentul în care o rachetă sol-aer a interceptat avionul a fost filmat de un martor ocular, difuzată de New York Times.

PRIMELE IMAGINI cu momentul în care o rachetă iraniană lovește avionul de pasageri

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL