Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Planul PSD, demontat de Băsescu: Comisia de la Veneția, de acord cu alegerea primarilor în două tururi

Wednesday, 15 January 2020, 13:27 Sursă: realitatea.net

 

Traian Băsescu crede că premierul Ludovic Orban va angaja răspunderea Guvernului pentru modificarea legii electorale, astfel încât să se revină la alegerea primarilor în două tururi. 

Fostul președinte a declarat că un asemenea demers ar crește reprezentativitatea și legitimitatea edililor, astfel că forul european va fi de acord cu această mişcare a Cabinetului Orban.

„Este (posibil - n. red.), şi eu cred că Orban îşi va asuma răspunderea pentru modificarea legii electorale, chiar dacă modificarea legii se produce cu mai puţin de şase luni (înainte de alegerile la termen - n.red.), ceea ce nu e recomandat. Dar, fiind o modificare pozitivă, care creşte nivelul de democraţie, Comisia de la Veneţia acceptă astfel de modificări - când, prin ceea ce se face, se creşte nivelul de democraţie”, a susţinut Traian Băsescu, marți seară, într-un interviu la Digi24.

Despre alegerile anticipate, Traian Băsescu spune că NU sunt posibile, „dacă suntem raţionali”.

„Altfel, orice lipsă de raţiune este aplicabilă şi oamenilor politici şi te poţi trezi cu abordări lipsite de logică. Dar gândiţi-vă încă o dată cât de rău ar fi pentru ţară să intre în patru luni de instabilitate, când alegerile sunt în octombrie, în condiţiile în care anul acesta trebuie utilizat masiv pentru dezvoltarea proiectelor”, a adăugat Băsescu.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, marți, după ședința Comitetului Executiv, că va fi trimisă o scrisoare către toate organismele europene pentru a semnala „abuzul” făcut de actualul Guvern liberal privind schimbarea legislației electorale.  El susține că vicepremierul Raluca Turcan esteautoarea morală a modificării legilor electorale pe ultima sută de metri, astfel încât primarii să fie aleși în două tururi.

Marcel Ciolacu acuză PNL: „Schimbarea legilor electorale, un ABUZ!” Ce decizie a luat PSD

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL