Coronavirus - România: 484550 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Percheziţii de amploare la medici şi farmacişti. DNA, pe urmele mafiei cu medicamente pentru cancer

Tuesday, 28 July 2015, 10:06 Sursă: REALITATEA.NET

Procurorii DNA au făcut, marţi, 61 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş, la sediile unor societăți comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.

Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, au efectuat cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2012 - 2015.

În ancheta procurorilor anticorupţie se vorbeşte despre o adevărată mafie a medicamentelor. Printre instituţiile vizate de anchetatori se numără Institutul Oncologic "Ion Chiricuţă", Spitalul de zi Cluj-Napoca, dar şi câteva cabinete medicale şi firme care produc medicamente pentru cancer.

Ancheta ar fi scos la iveală faptul că mai multe firme de medicamente ar fi oferit unor medici din câteva spitale din judeţele Mureş, Sălaj, Sibiu, Bistriţa şi Cluj achitarea unor cheltuieli la diverse simpozioane şi congrese internaţionale, acoperind cheltuielile pe care le implicau simpozioanele. În realitate, cheltuielile reprezentau o mită mascată pentru ca medicii să prescrie medicamentele pe care firmele respective le produceau. Acestea erau mult mai scumpe.

Laura Codruţa Kovesi, anunţ devastator pentru persoanele anchetate de DNA în mafia cancerului

Potrivit procurorilor DNA, unii din medicii implicaţi în această mafie la nivelul sistemului sanitar ar face parte şi din comisiile de achiziţii de medicamente organizate la nivelul spitalelor. În anumite cazuri, nu numai că prescriau medicamentele respective pentru cancer, dar chiar le aduceau la nivelul spitalelor şi le impuneau drept tratament unor bolnavi de cancer.

"Există o practică, nu la toţi, a unora dintre producătorii de medicamente, a distribuitorilor, a lanţurilor de farmacii, de marketing agresiv în ceea ce priveşte promovarea unor produse, pornind de la suplimente nutritive sau medicamente pentru care pacientul este obligat să plătească sume importante de bani. Există, de asemenea, şi un marketing agresiv pentru scoaterea de pe piaţă a unor medicamente utile, pe care medicii le prescriu, dar pacienţii nu le mai găsesc la farmacie. Medicii sunt nevoiţi acum să găsească alte scheme terapeutice. Peste 850 de medicamente au dispărut din farmaciile noastre", a declarat, într-o intervenţie la Realitatea TV, Vasile Barbu, preşedinte Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor.Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL