Coronavirus - România: 700898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Monica Macovei: Români, fiți cu ochii pe Dragnea et. comp!

Thursday, 19 April 2018, 14:08 Sursă: REALITATEA.NET

Modificările PSD&ALDE la Codurile penale sunt croite pe măsura lui Dragnea&Tăriceanu și a politicienilor cu dosare penale, spune fostul ministru al Justiţiei.

"Propunerile PSD&ALDE de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală, făcute publice de Comisia Iordache pentru a începe din 2 mai procedura de adoptare, sunt mult mai rele decât variantele din decembrie 2017.

Au apărut modificări noi, făcute parcă doar pentru ca Dragnea să fie albit de primul dosar și să nu riște o eventuală condamnare. Cei care au scris amendamentele au stat în față cu acuzațiile care i se aduc liderului PSD în dosarele penale", a scris Monica Macovei joi pe Facebook.

PSD&ALDE s-au gândit la toate infracțiunile de care ei sunt acuzați sau judecați și modifică inclusiv articolul privind favorizarea făptuitorului, în sensul că nu constituie infracțiune emiterea, aprobarea sau adoptarea unor acte normative, arată Macovei.

Adică, dacă majoritatea PSD&ALDE din Parlament și/sau Guvernul vor aproba toate aceste modificări care, în mod evident, favorizează infractorii, nu vor putea fi trași la răspundere. Pe scurt: își fac legi ca să scape de justiție, își apără averile de confiscare și nu vor putea fi anchetați nici pentru asta.

"O altă modificare rescrie infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat în favoarea infractorilor. Propunerea stabilește că "nu constituie grup infracțional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracțiuni și care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membrii săi în cadrul grupului".

Vă amintiți că, în noiembrie 2017, DNA comunica public că a început urmărirea penală față de Liviu Dragnea și pentru constituirea unui grup infracțional organizat? Acum apare propunerea de a-l scăpa de acuzații în Parlament.

Alte modificări propuse de coaliția PSD&ALDE elimină infracțiunea de neglijență în serviciu și pe cea de mărturie mincinoasă (aici scapă Tăriceanu), interzic folosirea informațiilor obținute dintr-un computer care nu au legătură cu infracţiunea pentru care se efectuează urmărirea penală și a fost autorizată percheziția, iar interceptările și înregistrările care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării nu pot fi folosite în dosar și trebuie distruse.

Martorii mincinoși, din orice dosar, vor fi de neatins și vor putea influența sau chiar bloca aflarea adevărului de către judecători sau procurori. Asta este încurajare să se mintă, ca și cum suntem o țară de mincinoși și hoți. Ei sunt, dar nu noi. Și, dacă într-un calculator găsești filmarea unui omor, viol sau orice infracțiune, trebuie să distrugi proba, adică, de exemplu, să știi criminalul, dar să nu îl pedepsești niciodată", mai scrie Macovei.

Comisia Iordache a făcut un pas timid înapoi, amânând pentru data de 2 mai reluarea dezbaterilor pentru modificarea codurilor penale.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL