Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

INCIDENTE grave la Mitingul Diasporei. Piața Victoriei, evacuată cu forța. Sute de oameni, răniți

Thursday, 09 August 2018, 22:12 Sursă: REALITATEA.NET

Realitatea.NET a redat, live-text, cele mai importante momente de la mitingul Diasporei.

PROTEST NOU, anunţat pentru sâmbătă, în Piaţa Victoriei: "Nu plecăm până nu plecaţi!"

UPDATE 1:20 ISU: 440 de persoane au primit asistenţă medicală în Piaţa Victoriei, 65 fiind transportate la spital

Cele mai dureroase imagini de la protestul Diasporei

Un număr de 440 de persoane au primit asistenţă medicală în Piaţa Victoriei, dintre aceste 65 fiind transportate la spital, în urma mitingului de vineri.

"440 de intervenţii pentru acordare asistenţă medicală la faţa locului (24 jandarmi), în urma cărora 65 de persoane au fost transportate la spital (9 jandarmi)", precizează ISU.

În Piaţa Victoriei au fost prezente 17 ambulanţe SMURD de prim ajutor, 13 ambulanţe pentru multiple victime, toate deservite de medici, 3 motociclete SMURD, o maşină de suport logistic medical, 13 maşini de pompieri, un centru de comandă şi coordonare, 56 de paramedici pentru preluarea răniţilor.

UPDATE 00:30 Potestatarii au început să se retragă din Piaţa Victoriei, dar s-au grupat pe străzile lăturalnice, unde au început să scandeze "Nu plecăm!".

UPDATE 00:00 Câțiva protestatari au dat foc mobilierului stradal din zona Pieței Victoria. 

UPDATE 23:30 Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat intervenţia în forţă a Jandarmeriei şi a cerut ministrului de Interne, Carmen Dan, să dea urgent explicaţii.

Klaus Iohannis, REACŢIE EXTREM DE DURĂ, după intervenţia în forţă a Jandarmeriei la protest

UPDATE 23.20 După ce jandarmii au evacuat Piața Victoriei cu petarde, gaze lacrimogene și tunuri cu apă, protestatarii au plecat din centrul Pieței Victoria către zona Muzeului Antipa și pe străzile din apropiere. 

UPDATE 23.15 Jandarmii au aruncat cu gaze lacrimogene, cu petarde foarte puternice. Oamenii s-au îndepărat de zona din fața Guvernului. Forțele de ordine susțin că au apelat la gaze și tunuri cu apă pentru ca cei care au instigat la violențe să plece din Piața Victoriei.

UPDATE 23.00 Au loc violențe între jandarmi și protestatari, chiar în mijlocul mulțimii din Piața Victoriei. Se aruncă petarde. Jandarmii au pus tunurile cu apă pe manifestanți.

Începe evacuarea cu forța a Pieței Victoriei. Oamenii scandează ”Nu plecăm!” Jandarmii au micșorat spațiul în care se desfășoară protestul. 

La nivelul Poliției Capitalei s-a dat alertă Cod Roșu gradul IV, ceea ce înseamnă că și polițiștii care se află în concediu, dar care se află în zonă, trebuie să vină la muncă.

Numărul persoanelor rănite în incidentele dintre huliganii infiltrați printre protestatari și jandarmi se ridică la 250.

UPDATE 22.50 Echipajele SMURD refuză să mai intervină în anumite zone din Piaţa Victoriei, unde aerul este irespirabil.

UPDATE 22.35 Fiica lui Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii în Guvernul Cioloș, a inhalat gaze lacrimogene la protest și a fost dusă cu targa în ambulanță. ”Deodată, am văzut paramedicii care transportau pe targă o adolescentă de 16 ani. Unul dintre voluntarii care transportau targa mi-a strigat: Domnule Alexandrescu, este fata dumneavoastră! M-am alăturat lor în goană și am urcat în camion. A urmat resuscitarea, cu oxigen și monitorizare a inimii. Mulțumesc echipei de intervenție!”, a scris Alexandrescu, pe Facebook.

UPDATE 22.15 Jandarmeria susține că s-au transmis cele trei semnale luminoase legale care avertizează că în curând jandarmii vor interveni pentru evacuarea Pieței Victoria. Motivul ar fi, spun ei, huliganii infiltrați printre protestatarii pașnici, care au aruncat cu obiecte în jandarmi și au provocat mai multe incidente violente.

UPDATE 22:00 Peste 110.000 de protestatari se află, la această oră, în Piaţa Victoriei. Este imposibil de stat în zonă, jandarmii folosind tot mai des gazele lacrimogene. Aerul a devenit irespirabil şi tot mai mulţi oameni solicită intervenţia medicilor. Alţii au început să se refugieze pe străzile din jur, însă, după câteva minute, aceştia revin în faţa Guvernului. Potrivit ISU Bucureşti-Ilfov, 172 de persoane au avut nevoie, până în acest moment, de îngrijiri medicale.

UPDATE 21.30 Numărul protestatarilor din Piața Victoriei și de pe străzile adiacente a ajuns la aproximativ 110.000.

METROREX a anunţat că a redeschis Piaţa Victoriei.

UPDATE 21.00 În acest moment, în Piața Victoriei sunt circa 60.000 de protestatari care scandează lozinci anti-PSD. Pe clădirea Guvernului se proiectează mesajele "JOS GUVERNUL", "NOI SUNTEM POPORUL" şi se scandează "Nu scăpaţi!". Protestatarii au început să aprindă lanternele de la telefoanele mobile.

Circulaţia este blocată complet în Piaţa Victoriei.

Stația de metrou Piața Victoriei a fost închisă, mitingul ia amploare

UPDATE 20:20 Piaţa Victoriei a devenit neîncăpătoare, dar şi străzile laterale. Protestatarii forţează din nou gardurile jandarmilor, care au apelat iar la gaze lacrimogene şi au dat drumul la tunul cu apă. Câţiva manifestanţi au început să arunce în direcţia acestora cu diverse obiecte şi petarde.La Piaţa Romană, s-au adunat două galerii, informează Realitatea TV. Ultraşii au luat bucăţi din gard şi au fugit cu ele.

Protestul de astăzi din Capitală i-a inspirat și pe nemțeni. Câteva zeci de persoane protestează, începând cu ora 19:00, în fața Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț, manifestându-și solidaritatea față de protestatarii din București, scrie realitateadeneamt.net.

„PSD, ciuma roşie!”, „Demisia!”, „Jos Dragnea!”, ”Dragnea la pușcărie!”, ”Analfabeta!” sunt doar câteva din scandările care se aud la Piatra-Neamț. Ei poartă steaguri tricolore, pancarte cu mesaje anti-PSD şi cer demisia Guvernului. Protestul se desfăşoară fără incidente.

Şi Bistriţa s-a alăturat protestului Diasporei. Circa 300 de bistrițeni au ales să își petreacă seara de vineri în stradă, în Piața Petru Rareș din municipiu. ”Bistrița, alături de Diaspora”, ”România, trezește-te!” sau ”Jos hoții!” sunt doar câteva dintre mesajele pe care participanții la acțiune le-au inscripționat pe pancarte, scrie realitateadebistrita.net.

Peste 5.000 de protestatari au iesit în stradă, la Sibiu. Potrivit realitateadesibiu.net, protestatarii au plecat în marș din Piața Unirii, pe Calea Dumbrăvii – Piața Aurel Vlaicu – Bulevardul Mihai Viteazu, se vor întoarce în sensul giratoriu de pe strada Rahovei și vor mărșălui din nou către Piața Unirii. Aceștia flutură tricolorul și scandează, printre altele, celebra expresie înscrisă de un român, stabilit în străinătate, pe plăcuța de înmatriculare a mașinii sale.

UPDATE 20.00 Numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 30.000. S-a închis stația de metrou ”Piața Victoriei”, care are ieșirile chiar în zona mitingului.

UPDATE 19.20 ISU Bucureşti-Ilfov anunță că 34 de manifestanţi şi doi jandarmi au avut nevoie de îngrijiri medicale.

UPDATE 19.00 Protestatarii scandează mesaje împotriva Guvernului. Au încercat să ajungă cât mai aproape de clădirea Executivului și au forțat din nou gardurile amplasate de aceștia. Circulația în Piața Victoriei este blocată.

UPDATE 18.40 În imagini se vede cum o persoană cu handicap a fost rănită, căzând din scaunul cu rotile. 

Jandarmii primesc întăriri. Se aduc tunuri cu apă.

Spiritele s-au încins din nou în jurul orei 18:40. Câțiva protestatari au încercat să rupă iar cordonul jandarmilor, împingându-i și aruncând cu obiecte spre aceștia. Forțele de ordine au folosit încă o dată gaze lacrimogene.

UPDATE 18.25 ”Asupra jandarmilor au fost exercitate arme de violență, au fost aruncate obiecte contondente, au fost loviți cu bețe de steaguri. Colegii mei au folosit aceste mijloace de protecție, pe care le au în dotare, în legitimă apărare. Nu aveau niciun interes să folosească aceste elemente înainte de a fi puși în pericol”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, la Realitatea TV.

Acesta a mai precizat că doi jandarmi sunt răniți și că ”siguranța tuturor a fost pusă în pericol”. 

Enache: Manifestanții au aruncat cu pungi cu urină

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a menționat că protestatari din mulțime au aruncat în direcția forțelor de ordine cu pungi cu urină și materii fecale.

UPDATE 18.00 Un protestatar care era plin de sânge în zona feței a fost scos pe brațe din mulțime și dus la un echipaj SMURD.

UPDATE 17.15 Cel puțin 24 de persoane au fost rănite, atât în rândul protestatarilor, cât şi al jandarmilor, în urma îmbrâncelilor dintre manifestanții anti-PSD și forțele de ordine. Mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, după folosirea gazelor lacrimogene.

Protestatarii au început să fluiere şi să scandeze "Fără violenţă!".

Realitatea TV a surprins IMAGINI DRAMATICE de la confruntările jandarmi - protestatari - VIDEO

Jandarmii încearcă să negocieze cu manifestanţii. "Ce vină au oamenii mei, că vin la muncă?!", a spus un jandarm protestatarilor.

Reprezentanţii Jandarmeriei Bucureşti au precizat, ulterior, într-un comunicat, că forţele de ordine au folosit spray-urile cu piper din dotare în momentul în care protestatarii din Piaţa Victoriei au început să arunce în agenţi cu obiecte contondente.

UPDATE 16.22. Incidente la protest. Manifestanţii s-au îndreptat spre gardul Guvernului, iar jandarmii intervin în forţă, folosind inclusiv gaze lacrimogene. Au avut loc inclusiv îmbrânceli între forţele de ordine şi protestatari. Potrivit estimărilor, sunt aproape 1500 de oameni în piaţă. Iată imaginile:

UPDATE 16.16. Piaţa Victoriei devine din ce în ce mai neîncăpătoare. Bulevardul Kisselef este blocat. Totodată, au fost mărite şi dispozitivele de jandarmi.

UPDATE 16.03 Spaţiul îngrădit din faţa Palatului Victoria este aproape plin. Poliţia a anunţat că este pregătită să restricţioneze traficul, oricând este nevoie.

UPDATE 15.03 Oamenii vin în număr tot mai mare în Piaţa Victoriei. Aceştia au pancarte cu "Nu cedăm", „Sunteți un partid de hoți, de corupți și mafioți”, „Uniți salvăm toată România” sau „Justiție, nu corupție”. 

UPDATE 14.30 Un protestatar a fost ridicat de jandarmi, după ce ar fi tulburat ordinea publică în Piaţa Victoriei, anunţă reprezentanţii Jandarmeriei Capitalei.

UPDATE 14.36 Între timp, un cetăţean a venit în Piaţa Victoriei şi a oferit manifestanţilor mai multe baxuri de apă. 

UPDATE 13.40 Protestatari opriţi în drum spre Capitală, la Breaza, şi Slobozia. Anunţul a fost făcut la Realitatea Tv, de către un protestatar care se află în Piaţa Universităţii. Este posibil ca aceşti să fie opriţi de filtrele de poliţie, pentru controale.

"Încercam sa luam legatura cu ei şi nu merge nimic, nici Facebook. Nu am auzit niciodata sa fie oamenii controlati de munitie in Romania. Doar pe vremea lui Ceauşescu", a spus Mario Mocanu, pentru Realitatea TV. 

UPDATE 13.00 Oamenii au început să se adune şi la Piaţa Univesităţii. Între timp, în Piaţa Victoriei erau aproximativ 300 de oameni, în jurul orei 13.00. "Amu-i bai", scrie pe una dintre pancarte. 

UPDATE 11.00. În jurul orei 11.00, aproape 200 de oameni erau strânşi în Piaţa Victoriei. Totodată, pe Aeroportul Otopeni continuă să vină oameni care vor participa la mitingul diasporei. Unii dintre ei, chiar din Canada.

Protest 10 august. Zeci de persoane s-au strâns, vineri dimineața, în Piața Victoriei, la mitingul diasporei. În zona delimitată cu garduri de forțele de ordine în Piața Victoriei sunt instalate două corturi și este parcată și o rulotă.

"MITING DIASPORA". Deşi protestul nu are un organizator oficial, fiind promovat şi susţinut de mai multe asociaţii şi platforme civice, zeci de mii de oameni au răspuns evenimentelor organizate pe reţelele de socializare.

Presa străină, cu ochii pe protestul Diasporei: Românii din afară se opun partidului de guvernare

Oamenii şi-au anunţat prezenţa în Piaţa Victoriei începând cu ziua de vineri, ora 10:00, însă aceştia au început să se strângă în faţa Guvernului încă de joi dimineaţa. Joi seara, la ora 21:00, potrivit Realitatea TV, în Piaţă erau aproximativ 150 de persoane. Acestea purtau steaguri şi scandau lozinci împotriva Guvernului: "Jos PSD! Justiţie, nu corupţie! DNA, să vină să vă ia!", dar şi "România, trezeşte-te!"

Mii de români s-au mobilizat deja şi în marile oraşe din ţară. Zeci de protestatari din diaspora au ajuns, vineri, la Sibiu. Majoritatea timișoreni plecați de peste 20 de ani în țări precum Germania sau Italia, spun că vor să se întoarcă acasă, dar întâi ceva trebuie să se schimbe în România, scrie turnulsfatului.ro.

Câteva zeci de persoane, români din diaspora întorşi acasă în vacanţa de vară şi care vor participa, vineri, la protestul de la Bucureşti, s-au adunat, joi, în Cluj-Napoca, în Piaţa Mihai Viteazu, unde au scandat mesaje antiguvernamentale.

Unii dintre protestatari au transmis că sunt decişi să convingă câţi mai mulţi oameni să participe la mitingul de vineri de la Bucureşti şi că vor să aducă cu ei un model de democraţie vestică.

Înainte de Cluj-Napoca, o parte dintre românii din diaspora au oprit şi în centrul oraşului Huedin, iar în cursul zilei de joi, pe traseu, au mai oprit la Târgu Mureş şi Braşov.

Primăria Capitalei, prima plângere penală contra protestatarilor din Piaţa Victoriei

Proteste s-au anunţat, pe Facebook, şi în marile oraşe din ţară, dar şi în diaspora:

- Arad: Primărie, 19:00
- Baia Mare: Piața Revoluției, 19:00
- Brașov: Piața Sfatului, 19:00
- Craiova: Piața Mihai Viteazul, 19:00
- Cluj-Napoca: Piața Unirii, 19:00
- Constanța: Prefectură, 19:00
- Iași: Piața Unirii, 19:00
- Oradea: Piața Unirii, 19:00,
- Sibiu: Piața Mare, 19:00
- Târgu Mureș: Prefectură, 19:00
- Timișoara: Piața Operei, 19:00

- Amsterdam - Olanda: Dam Square, 18:00
- Bruxelles - Belgia: Ambasada României, 19:00
- Londra - Marea Britanie: Institutul Cultural Român, 16:00
- Madrid - Spania: Ambasada României, 18:00
- Roma - Italia: Palazzo Montecitorio, 16:00
- Viena - Austria: Prinz-Eugen-Straße 60, 17:00
- Zürich - Elveția: Rathausbrücke, 20:00

Jandarmeria Română, mobilizare fără precedent, în ziua "Mitingului Diasporei"

MITINGUL DIASPOREI. Jandarmeria va fi pregătită, indiferent de numărul de participanţi. Vor fi aduse trupe din Craiova şi judeţul Prahova, vor exista jandarmi călare, cu câini şi chiar cei cu echipament de intervenţie antiteroristă.

"Noi decidem când se blochează traficul rutier", transmit purtătorii de cuvânt ai Jandarmeriei.

De altfel, reprezentanţii Jandameriei Române au lansat o serie de recomandări pentru participanţii la Mitingul Diasporei. Mai ales că, spun aceştia, au apărut recent mai multe mesaje de ameninţare, inclusiv la adresa jandarmilor.

Oamenii legii îi sfătuiesc pe protestatari să nu forţeze blocarea arterei în Piaţa Victoriei. Jandarmeria va fi dotată complet, cu trupe suplimentare, cai, câini şi celebrele trupe denumite "ţestoase ninja" datorită echipamentului specific.

"Mitingului Diasporei", protest fără organizator

Președintele Federației Asociațiilor de Români din Europa, Daniel Țecu, susține că organizatorii acestei manifestații sunt românii simpli din Diaspora.

"Nu mă refer la o organizație, ci la românul simplu căruia i-a ajuns, probabil, cuțitul la os și, din dragoste pentru țară, vrea să vină să facă o manifestație în România. Este un curent de oameni simpli care sunt pe Facebook și care au spus că vor să vină să facă o manifestație acolo", a declarat Țecu, într-o intervenţie la Realitatea TV.

Primăria Capitalei, ședință fulger! DECIZIE de ultimă oră în legătură cu protestul din 10 august

Primăria Municipiului București a reacţionat, marți, printr-un comunicat, după ce Realitatea.NET a cerut primarului Gabriela Firea un răspuns la întrebarea "A aprobat sau nu Primăria Bucureşti mitingul din 10 august?", dat fiind faptul că în spaţiul public au apărut controverse referitoare la protestul care va avea loc în Piaţa Victoriei.

A fost dată deja aprobarea pentru o adunare publică, dar nimeni nu-şi mai asumă paternitatea manifestaţiei.

Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, i-a chemat la discuţii pe reprezentanţii mai multor organizaţii non-guvernamentale care s-au arătat interesaţi de organizarea protestului. Conform declarațiilor acestuia, președintele Federației Românilor de Pretutindeni, Emanuel Cioacă, nu poate fi considerat răspunzător în cazul în care se vor petrece evenimente neplăcute la manifestaţia din 10 august, întrucât nu are calitatea de organizator.

Concluzia în urma ședinței a fost că protestul va avea loc, este perfect legal, dar nu există un organizator.

Gușă, către protestatarii anti-PSD: Fără frică. Va fi o vectorizare spre normalitate

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL