Primăria Capitalei, ședință fulger! DECIZIE de ultimă oră în legătură cu protestul din 10 august

Wednesday, 08 August 2018, 15:25 Sursă: REALITATEA.NET

De Cristian Otopeanu


PMB a reacţionat, aseară, printr-un comunicat, după ce realitatea.net a cerut primarului Gabriela Firea un răspuns ferm la întrebarea "A aprobat sau nu Primăria Bucureşti mitingul din 10 august?", dat fiind faptul că în spaţiul public au apărut controverse referitoare la protestul care va avea loc în Piaţa Victoriei.

PMB a răspuns aseară solicitării realitatea.net: "FRP (Federația Românilor de Pretutindeni) a informat Primăria Capitalei că nu va mai organiza miting în data de 10 august". Iar de la această dezvăluire a început nebunia.

Citește și: PMB a răspuns solicitării realitatea.net. Anunț de ultimă oră despre protestul din 10 august

Astfel, Primăria Capitalei a convocat astăzi o şedinţă pe acest subiect. A fost dată deja aprobarea pentru o adunare publică, dar nimeni nu-şi mai asumă paternitatea manifestaţiei.

Viceprimarul Capitalei i-a chemat la discuţii pe reprezentanţii mai multor organizaţii non-guvernamentale care s-au arătat interesaţi de organizarea protestului. 

Conform declarațiilor viceprimarului Capitalei, Aurelian Bădulescu, președintele Federației Românilor de Pretutindeni, Emanuel Cioacă, nu poate fi considerat răspunzător în cazul în care se vor petrece evenimente neplăcute la manifestaţia din 10 august, întrucât nu are calitatea de organizator.

Concluzia în urma ședinței a fost că protestul va avea loc, este perfect legal, dar nu există un organizator. Protestul românilor din Diaspora este anunțat pentru vineri, 10 august, în Piața Victoriei, din București.

 

PMB a remis presei, în această seară, un nou comunicat, în care confirmă faptul că mitingul din 10 august nu are organizatori. Redăm comunicatul integral:

PMB: Manifestaţia anunţată pentru vineri, 10 august, în Piaţa Victoriei, nu are organizatori

Într-un comunicat de presă remis în această seară, Municipalitatea confirmă faptul că protestul din 10 august nu are organizatori şi asta deoarece persoanele chemate la discuţii privind organizarea manifestării au refuzat să semneze protocolul aferent şi "să-şi asume răspunderea". Totodată, instituţia subliniază că o simplă notificare este nulă din punct de vedere legal.

Redăm, în continuare, comunicatul Primăriei Capitalei:

"In cadrul sedintei Comisiei de avizare a cererilor de organizare si desfasurarea a adunarilor publice, care a avut loc astazi, la Primaria Municipiului Bucuresti, au fost discutate, printre alte solicitari, doua cereri de organizare a unui miting, in Piata Victoriei, pe data de 10 august.

Reamintim ca din aceasta comisie fac parte reprezentanti ai tuturor institutiilor responsabile de ordinea, linistea publica si siguranta cetatenilor - Prefectura Capitalei, Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, Brigada de Politie Rutiera, Politia Locala, Jandarmeria, S.R.I., R.A.T.B., Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, precum si reprezentanti ai Directiilor din Primaria Capitalei cu atributii in acest domeniu.

Prima notificare a fost formulata de dl Baban-Neacsu Alexandru Dan, reprezentat de domnii Cristian Mihail Dide si Tudor Carstoiu, si instiinteza Municipalitatea cu privire la organizarea, in data de 10 august, incepand cu ora 19.00, in Piata Victoriei, a unei adunari publice. Prin aceeasi notificare se solicitata Primariei Municipiului Bucuresti sa asigure „toate conditiile necesare pentru desfasurarea pasnica a adunarii precum si siguranta si securitatea participantilor”.

Facem precizarea ca, la propunerea comisiei privind intocmirea unui protocol, conform legii 60/1991 republicata, pentru stabilirea detaliilor tehnice, domnii Cristian Mihail Dide si Tudor Carstoiu au refuzat incheierea vreunui document si semnarea acestuia, neasumandu-si nicio raspundere in acest sens.    

Cea de a doua notificare apartine Scolii Romano-Bizantine Ortodoxe care aduce la cunostinta Primariei Municipiului Bucuresti organizarea unui miting, cu 1.8 milioane de participanti, care urma sa inceapa in fata primariilor de sector. Ulterior, coloana de manifestanti urma sa se deplaseze catre Piata Victoriei si Piata Constitutiei. Facem precizarea ca reprezentantii Scolii Romano-Bizantine Ortodoxe au renuntat astazi la aceasta cerere.

In ceea ce priveste decizia anumitor organizatori de adunari publice de a formula notificari catre autoritatile publice in vedere organizarii acestor evenimente, subliniem faptul ca aceasta posibilitate NU este prevazuta in Legea 60/1991, privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, nu are nici o acoperire juridica, aceasta fiind nula din punct de vedere legal.

Primaria Municipiului Bucuresti reaminteste faptul ca, potrivit Legii 60/1991, organizatorul unei adunari publice are obligatia sa ia legatura, cu cateva zile inaintea evenimentului, cu Politia Capitalei, Brigada Rutiera, Politia Locala a Municipiului, Jandarmeria, IGSU, Serviciul de Ambulanta, pentru a stabili concret, impreuna cu autoritatile, detaliile tehnice legate de organizarea mitingului, in deplina siguranta pentru participanti, cat si pentru bucurestenii care se vor afla in acel perimetru sau in zonele adiacente.

Mai mult decat atat, in conformitate cu legislatia in vigoare, si potrivit protocoalelor incheiate cu autoritatile publice, orice organizator de evenimente, fie ca vorbim despre manifestari culturale, sociale, marsuri sau mitinguri, isi asuma atat numarul de participanti, cat si masurile logistice, astfel incat evenimentul respectiv sa se desfasoare in deplina siguranta pentru toti participantii."
 

Citeşte şi:  Realitatea.net te întreabă: De ce vii la protest? UPDATE Sute de mesaje ale oamenilor din DiasporaVezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri