MEDICII REZIDENŢI, la PROTEST: "AJUTOR! Nu ne fugăriţi din ţară!"

Thursday, 06 March 2014, 15:15 Sursă: REALITATEA.NET

Medicii rezidenţi s-au adunat, joi, în faţa Prefecturii Cluj, o parte fiind îmbrăcaţi în halate albe şi purtând pe faţă măşti chirurgicale.

Ei au afişe cu mesaje precum "Ajutor", "Nu ne fugăriţi din ţară", "Vrem mâncare în gardă", "Vrem respect, nu umilinţă", "Gărzi plătite", "Fără ajutor plecăm din ţară", "De ce ne umiliţi?" sau "Vrem ajutor chirie". Paul Turcoman, medic rezident anul IV pe Cardiologie, a declarat că ministrul Sănătăţii ar trebui să se implice direct în rezolvarea problemei condiţiilor minime pentru rezidenţi.

"Este o ocazie pentru noul ministru al Sănătăţii, Nicu Bănicioiu, de a-şi crea o platformă solidă în faţa rezidenţilor şi a medicilor, şi să încerce să rezolve problema condiţiilor minime ale rezidenţilor. Îi cerem ministrului Sănătăţii să se implice direct şi să rezolve plata gărzilor, plata orelor suplimentare, acordarea unei mese în gardă şi a unei subvenţii pentru chiria rezidenţilor. De asemenea, cerem cursuri gratuite de formare profesională. Dacă noi am primi banii pentru munca prestată, ar creşte venitul şi nu am mai fi nevoiţi să plecăm din ţară. Nu este un singur vinovat pentru situaţia din acest sistem găunos şi vrem să tragem un semnal de alarmă pentru a nu se ajunge în situaţia în care românii să fie trataţi de vraci din Congo", a spus Turcoman.

Potrivit acestuia, rezidenţii nu se plâng de prea multă muncă, ci de faptul că nu sunt plătiţi corespunzător pentru munca prestată, în condiţiile în care lucrează nu şapte ore zilnic, cât ar trebui, ci peste 10 ore, salariile lor fiind cuprinse între 930 de lei şi 1.600 de lei.

O delegaţie a rezidenţilor a fost primită de prefectul judeţului Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan, căruia i-au fost transmise revendicările formulate în timpul manifestării. Protestul este autorizat să se desfăşoare între orele 13.00-15.00. În prezent, în România există aproximativ 14.000 de medici rezidenţi, iar salariile lor se încadrează între 970 şi 1.400 de lei, în funcţie de anul de practică în care se află.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: SĂNĂTATE