Coronavirus - România: 18070 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

"Legile puterii". Alexandru Rafila: Începând din 15 mai, unele din măsurile impuse s-ar putea relaxa. În toamnă, e posibil valul 2

Thursday, 09 April 2020, 21:58 Sursă: Realitatea.net

"La infectări, suntem într-un trend ușor ascendent. Ieri, au fost înregistrate în jur de 450 de cazuri. Depinde foarte mult cum ne vom comporta noi în perioada următoare și, dacă numărul de cazuri va exploda după Paște, atunci înseamnă că nu ne-am comportat cum trebuie. Dincolo de dorința autorităților, de diversele reglementări care sunt impuse, comportamentul nostru individual și respectarea acestor reguli o să fie determinante în determinarea numărului de cazuri care vor apărea", a declarat dr. Alexandru Rafila, joi seara, în emisiunea "Legile puterii".

"Comportamentul oamenilor nu trebuie să fie relaxat, nici obsesiv, nici panicat, dar să respectăm măsurile astea de distanțare socială și să evităm, în timpul perioadei de Paște, să ne reunim cu familia lărgită. Sunt măsuri simple, pe care putem să le respectăm, și atunci vom avea un vârf al acestei epidemii în România mai aplatizat. Nu o să fie un vârf, ci un platou cu un număr de cazuri acceptabil din punct de vedere al capacității sistemului de sănătate de a prelua acești pacienți și de a-i trata", a explicat medicul. 

"Mai mult, trebuie să avem grijă mai ales de persoanele vârstnice, să-i aprovizionam cu grijă cu ce ai nevoie, dar să evităm să stăm timp prelungit cu ei și să folosim mască, mănuși și să respectăm toate regulile de igienă", subliniază Rafila.

În jurul datei de 15 mai, însă, apreciază Rafila, măsurile de distanțare socială s-ar putea relaxa, dar relaxarea trebuie să țină cont și de situația de pe plan local. 

"Eu am un punct de vedere personal, nu este unul oficial. Eu cred că, începând cu data de 15 mai, sau chiar puțin înainte dacă ne gândim cum să organizăm, vom intra într-o zonă în care putem relaxa aceste măsuri. Ar trebui să ne gândim din timp cum trebuie să le relaxăm. Nu o să putem să le eliminăm, dar o să le putem relaxa, și unde vom putea să facem lucrul acesta. Evoluția este foarte diferită de la județ la județ, de la oraș la oraș. Dacă ar fi să iau măsura de azi, nu pot să aplic aceeași măsură la Suceava și la Harghita. Relaxarea măsurilor trebuie să țină cont și de situația locală. Toată lumea analizează acum modul îm care să relaxeze măsurile, la momentul și la zonele pe care să le relaxeze. O să depindă tot de noi cât de repede și unde relaxăm măsurile acestea de distanțare socială", spune Rafila.

Întrebat dacă se așteaptă la alt val de infectări, din toamnă, Rafila a declarat: "Este foarte adevărat și este foarte posibil să se întâmple așa, dar, dacă noi considerăm această perioadă în care ne găsim acum ca o perioadă de exercițiu, dacă vom avea acest tip de comportament (măsuri de igienă respectate, n.r.), creșterea sezonieră la care se așteaptă toată lumea va exista, dar va fi mult mai discretă și va fi acceptabilă."

"S-ar putea să mai avem o șansă în plus legată și de faptul că sezonul cald, care e mult mai aproape acum, s-ar putea să reducă transmiterea. Ea nu va fi eliminată, cu siguranță, dar sunt inclusiv studii științifice care arată că o creștere a temperaturii diminuează transmisibilitatea acestui virus", a mai spus Rafila.

În ceea ce privește cazurile de reinfectare cu coronavirus de la Buzău, doctorul a explicat: "Este o excepție, nu afectează mai mult de 10% din persoanele care au trecut prin boală, ceea ce nu este chiar neașteptat."

"Discutăm de o boală pe care o cunoaștem de trei luni și jumătate, nu mai mult", a încheiat Rafila.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL